Foto: MMC RTV SLO/OCCAR
Foto: MMC RTV SLO/OCCAR

Člani OZP-ja so sklep o primernosti predloga za razpis referenduma o ratifikaciji sporazuma med vlado in OCCAR o upravljanju programa Boxer od OCCAR-ja zavrnili z enim glasom za in 11 proti. Na nujni seji je bilo sicer prisotnih 16 poslancev. Mnenje za državni zbor, ki mora o predlogu za razpis referenduma še odločati, ni zavezujoče.

Poslanec Levice Miha Kordiš je v razpravi v imenu predlagatelja poudaril predvsem zviševanje cene od leta 2017, ko se je vlada pod vodstvom Mira Cerarja odločila za nakup boxerjev, do danes. Z 207 milijonov evrov za 56 oklepnikov na 412 milijonov evrov za 45 oklepnikov.

Sorodna novica Levica vložila pobudo za referendum o nakupu oklepnikov boxer

To po njegovih besedah kaže, da so "orožarski nakupi eni izmed najbolj skorumpiranih poslov, ki se dogajajo pri nas". Visoke marže in provizije pa se režejo tudi pri orožarskih poslih po vsem svetu, je dejal. Opozoril je tudi na to, da Litva na oklepnike boxer čaka že šest let.

Državni sekretar na obrambnem ministrstvu (Mors) Uroš Lampret je v predstavitvi stališča vlade pojasnil, da vlada predloga za razpis referenduma ne podpira, saj je referendumsko vprašanje nejasno in zavajajoče.

Sklenitev sporazuma z OCCAR-jem namreč ne prinaša neposrednih finančnih posledic, ampak jih bodo šele izvedbeni akti. Poleg tega je cena 412 milijonov evrov ocenjena vrednost na podlagi investicijskega programa, ki je predvideval 53 oklepnikov. Ker bo Slovenija kupila 45 oklepnikov, na Morsu pričakujejo nižjo končno ceno, je povedal Lampret.

Poudaril je še, da je namen referenduma v nasprotju z nacionalnimi obrambnimi interesi, mednarodno sprejetimi obveznostmi Republike Slovenije in s temeljnimi strateškimi dokumenti Republike Slovenije na področju obrambe in varnosti.

Kordiš je v odzivu navedbe državnega sekretarja glede nižje končne cene označil za "slabo šalo", to, da sam sporazum ne prinaša finančnih posledic, pa za sprenevedanje.

OZP proti referendumu
Seja odbora državnega zbora za zunanjo politiko o boxerjih