Hrvaška zavrača pristojnost Sodišča EU-ja glede arbitraže. Foto: BoBo
Hrvaška zavrača pristojnost Sodišča EU-ja glede arbitraže. Foto: BoBo
Hrvaška v ugovoru, kot je že decembra 2018 sporočilo hrvaško Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, zavrača pristojnost Sodišča EU-ja v tej zadevi. Iz hrvaškega odziva predvsem izhaja, da Hrvaška zavrača veljavnost arbitražne razsodbe in dejstvo, da je bila z njo določena meja med Slovenijo in Hrvaško, ter da zaradi hrvaškega nespoštovanja arbitražne razsodbe prihaja do kršitve prava EU-ja.
Urad vlade RS za komuniciranje

Slovenija je hrvaški odgovor prek Sodišča EU-ja prejela v petek, je v Bruslju povedal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Dobran Božič. Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje je nato sporočil, da Hrvaška v odgovoru ponavlja stališče, ki ga je že decembra sporočilo njeno zunanje ministrstvo, in sicer zavračajo pristojnost Sodišča EU-ja.

Po neuradnih informacijah Hrvaška v odgovoru, dolgem približno 35 strani, od Sodišča EU-ja zahteva, da slovensko tožbo v celoti zavrne kot nedopustno, ker da v skladu z 259. členom pogodbe o delovanju EU-ja ni pristojno odločati o slovenskih zahtevah. Odgovoru naj bi bil priložen tudi aneks z okoli 50 stranmi.

Hrvaško zunanje ministrstvo je sicer 21. decembra lani sporočilo, da je Hrvaška ta dan sodišču odgovorila na slovensko tožbo. V kratkem sporočilu za javnost je zapisalo, da je Hrvaška v odgovoru zahtevala, naj sodišče tožbo v celoti zavrne kot nedopustno, ker da v skladu z 259. členom pogodbe o delovanju EU-ja ni pristojno odločati o slovenskih zahtevah, saj se mora spor med Hrvaško in Slovenijo reševati po pravilih mednarodnega prava ter reševanje spora ni odvisno od uporabe prava EU-ja, niti od njegove razlage.

Slovenski odgovor do 13. februarja

Na vladi so poudarili, da Slovenija spoštuje arbitražno razsodbo in jo izvaja tudi v praksi. Razsodba arbitražnega sodišča je mednarodnopravno zavezujoča za obe državi in pomeni dokončno rešitev mejnega spora. Hrvaška teza, da mejno vprašanje ni rešeno, zanemarja temeljna načela mednarodnega prava, so poudarili v Ukomu. Rok za odgovor Hrvaški je po navedbah državnega sekretarja Božiča 13. februar.

Hrvaški odgovor na tožbo Slovenije