Arbitraža je namesto pričakovane rešitve prinesla nov zaplet v mednarodnih odnosih. Foto: BoBo
Arbitraža je namesto pričakovane rešitve prinesla nov zaplet v mednarodnih odnosih. Foto: BoBo

Hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić je prejšnji mesec napovedala, da bodo odgovor poslali v drugi polovici decembra, a v odgovoru na vprašanje Slovenske tiskovne agencije niso natančno navedli, kdaj naj bi dejansko tudi odgovorili sodnikom v Luxembourgu. Na sedežu hrvaške diplomacije so zgolj ponovili, da odgovor pripravljajo v sodelovanju s hrvaškimi in tujimi strokovnjaki za mednarodno in evropsko pravo.

Slovenija je tožbo pred Sodiščem EU-ja vložila sredi julija, povzetek vsebine pa je bil v Uradnem listu EU-ja objavljen 5. novembra. Hrvaška naj bi svoje argumente pojasnila v mesecu dni po vročitvi slovenske tožbe.

Po hrvaškem odgovoru bo imela Slovenija pravico do replike, tožena stranka pa do odgovora nanjo. Za vložitev obeh je rok mesec dni. Ko se bo pisni postopek končal, bosta imeli stranki še možnost ustne obravnave, če bosta tako želeli.

V povzetku slovenske tožbe so navedli, da je Slovenija Hrvaški očitala enostransko neizpolnjevanje zaveze, ki jo je sprejela v procesu pristopanja k EU-ju, da bo spoštovala arbitražno razsodbo in s tem mejo, določeno v razsodbi, in druge obveznosti iz razsodbe.

V Ljubljani so prav tako ocenili, da Hrvaška zavrača spoštovanje pravne države, ki je temeljna vrednota EU-ja ter da krši skupno ribiško politiko, schengenska pravila in pravila o prostorskem načrtovanju na morju.

Predsednik sodišča EU-ja Koen Lenaerts je za časopis Delo nedavno povedal, da Slovenija lahko pričakuje razsodbo najverjetneje v prihodnjem letu.