Če je treba župana k odhodu pozivati z ulice, smo kot družba že izgubili, je prepričan Goran Klemenčič. Foto: BoBo
Če je treba župana k odhodu pozivati z ulice, smo kot družba že izgubili, je prepričan Goran Klemenčič. Foto: BoBo
Miro Cerar
Pravnik Miro Cerar je opozoril na nizko etično zavest. Foto: MMC RTV SLO

Klemenčič je pritrdil mnenju pravnega strokovnjaka Mira Cerarja, ki je dejal, da je etična zavest v družbi padla pod vse standarde. " Ne spoštuje se inštitucij pravne države, funkcije se jemlje kot pravico, " je dejal Klemenčič.

Če bi Žerjavu sledili tudi drugi ...
Prav zato dejanje SLS-a in njihovega predsednika Radovana Žerjava, da Franca Kanglerja izključijo iz stranke, vidi kot pravilno in pogumno in dodaja, da upa, da bodo temu zgledu sledili tudi drugi. Takšna dejanja namreč pogosto pridejo prepozno in so dejansko rezultat političnih kalkulacij. Klemenčič je kot primer navedel primer DeSUS-ovega poslanca Ivana Simšiča, ki ga je stranka (pre)dolgo branila.

Preveč zaščiteni župani
Zakon župane ščiti tako, da se jih pravzaprav ne da odstaviti z županske funkcije, ne glede na to, koliko in katere meje prestopijo. Župan je tako zaščiten bolj kot predsednik vlade ali države, ki ju je mogoče odstraniti z interpelacijo, nezaupnico ali ustavno obtožbo. "Ko župana k odstopu pozivamo z ulice, smo kot družba že izgubili," je dejal Klemenčič, ki je še poudaril, da pomembno odgovornost za nastali položaj nosijo tudi tisti elektorji, ki so kljub vsem obtožbam Kanglerja izvolili za državnega svetnika.

Ravnanje po pravnomočni obsodbi je sicer stvar politične in pravne kulture v neki državi, a je dejansko zadnje dejanje. Napačno je, da na vse prestopke funkcionarjev gledamo le skozi pravna očala, torej v smislu nedolžnosti pred dokazovanjem krivde. Če nekdo opravlja neko funkcijo in njegov položaj škodi tej funkciji, tudi če ni pravnomočne obsodbe, bi bilo treba konsekvence potegniti prej, je še dejal Klemenčič.

"Ko bomo morali predpisovati poštenost, smo kot družba že izgubili, saj se ustvarja vtis, da so vsi župani pokvarjeni, da so vsi poslanci pokvarjeni," je prepričan. Dodal je še, da je razlog tudi v tem, da njihovi kolegi ne stopijo naprej in obsodijo teh dejanj.

Več v pogovoru voditelja Igorja E. Berganta z Goranom Klemenčičem.

Klemenčič o korupciji med državnimi in občinskimi funkcionarji
Klemenčič o korupciji med državnimi in občinskimi funkcionarji