Jelušičeva ocenjuje, da je Mors v dveh letih dosegel vse zastavljene cilje. Foto: EPA
Jelušičeva ocenjuje, da je Mors v dveh letih dosegel vse zastavljene cilje. Foto: EPA

Na mednarodnih operacijah trenutno sodeluje 468 pripadnikov SV-ja, od tega 311 na Kosovu.

Patria
Bo besedah državnega sekretarja Kreka bo odločitev o pogodbi s Patrio znana še letos. Foto: EPA

Ministrica Ljubica Jelušič kot uspeh ocenjuje pripravo in sprejetje treh ključnih resolucij, te so: resolucija o nacionalnem programu varstva pred naravnimi nesrečami in drugimi nesrečami, resolucija o strategiji nacionalne varnosti in resolucija o splošnem dolgoročnem programu opremljanja in razvoja Slovenske vojske do leta 2025. Omenila je tudi spremembi zakonov na področjih, ki sta "rak rana" slovenskih prostovoljcev, to sta zakon o varstvu pred naravnimi nesrečami in drugimi nesrečami ter zakon o Rdečem križu.

Manj zaposlenih na vodstvenih položajih
Na operativnem področju je ministrica kot uspeh omenila podporo zunanjemu ministrstvu pri opredelitvi Zahodnega Balkana. Z vsemi državami na območju jim je uspelo skleniti obrambne sporazume in jih tudi obiskati. Krepi se tudi sodelovanje v okviru držav Višjegrajske skupine, sosedami, članicami EU-ja in Nata.

Lani je ministrstvo začelo z racionalizacijo upravnega dela ministrstva. Ukinili so 12 uradov, optimizirali delovne procese in zmanjšali število vodstvenih položajev z 232 na 150. Število zaposlenih v civilu se je v upravi Morsa zmanjšalo s 1.378 na 1.262.

Manj častnikov, več vojakov
Državni sekretar Uroš Krek je ob tem opozoril na zmanjševanje sredstev za ministrstvo. Od leta 2009 do leta 2012 se bo namreč obrambni proračun z 1,55 odstotka BDP-ja zmanjšal na 1,25 odstotka BDP-ja, kar pomeni zmanjševanje sredstev za modernizacijo za več kot polovico in zmanjševanje sredstev za infrastrukturo, raziskave in razvoj. Zaradi pomanjkanja sredstev je zamrznjena tudi rast števila pripadnikov Slovenske vojske. Načelnik generalštaba Slovenske vojske Alojz Štajner je pojasnil, da ima vojska trenutno 7.600 pripadnikov stalne sestave in 1.700 pripadnikov pogodbene rezerve, zmanjšuje se število častnikov, uspelo pa jim je povečati število vojakov, ki trenutno predstavljajo 41 odstotkov vse sestave.

Odločitev o pogodbah s Patrio bo po Krekovih besedah znana še letos, ministrica Jelušičeva pa je dodala, da za razdrtje ni dovolj pravnih argumentov. Glede odločbe ustavnega sodišča o vojaškem ordinariatu pa je dejala, da bo SV ohranil standard, ki je bil uveljavljen do zdaj.

SDS: Izjava Jelušičeve je nerealna
Izjava obrambne ministrice Ljubice Jelušič, da so vse naloge Morsa izpolnjene, je nerealna in neresna, so prepričani v odboru za obrambo strokovnega sveta SDS. Menijo, da je treba najprej zagotoviti finančni načrt razvoja SV do leta 2025 in da bi morala biti prioriteta SV v izpolnjevanju mednarodnih pogodb in sodelovanju v mednarodnih misijah Nata in EU.

Na mednarodnih operacijah trenutno sodeluje 468 pripadnikov SV-ja, od tega 311 na Kosovu.