Janša trdi, da odpoved obiska nima širšega političnega ozadja. Foto: RTV SLO
Janša trdi, da odpoved obiska nima širšega političnega ozadja. Foto: RTV SLO
Vladimir Putin
Janša bi se s Putinom moral sestati le na vljudnostnem srečanju ob mednarodnem gospodarskem forumu. Foto: EPA
Zapleti z Rusijo?

Poudaril je, da bi se moral z ruskim predsednikom sestati v okviru mednarodnega gospodarskega foruma, vendar pa se je moral zaradi intenzivne mednarodne dejavnosti Slovenije posvetiti drugim prioritetam. "Dan ima samo 24 ur, treba se je odločiti, kaj je manj in kaj je bolj pomembno," zatrjuje premier. Ob tem je pojasnil, da za odpoved srečanja ni širšega ozadja in da je Slovenija osredotočena na vrh EU-ja, ki bo prihodnji teden.

Ker je bila udeležba odpovedana dovolj zgodaj, ni povzročila zapletov, je še pojasnil Janša. V kabinetu predsednika vlade so za MMC potrdili, da so posamezne odpovedi neuradnih, vljudnostnih dvostranskih srečanj ob tako množičnih prireditvah običajna praksa.

11. mednarodnega gospodarskega foruma v Sankt Peterburgu, na katerem so se zbrali gospodarstveniki in politiki iz številnih držav, se je udeležil veleposlanik v Moskvi Andrej Benedejčič.

Rusko-slovenski odnosi na visoki ravni
"Kar pa zadeva slovensko-rusko bilateralno sodelovanje, pa je ravno v teh dneh frekvenca obiskov velika," pojasnjujejo v kabinetu predsednika vlade. Rusijo so obiskali delegacija parlamentarnega odbora za zunanjo politiko in predstavniki Slovenske vojske, v Moskvo bo kmalu odpotoval predsednik državnega sveta, prav tako potekajo intenzivne priprave na slovesnost ob Ruski kapelici pod Vršičem, ki je tradicionalno stičišče slovenskih in ruskih političnih predstavnikov.

Propad posla med Petrolom in Lukojlom?
Ker se družbi Petrol in Lukojl po skoraj letu dni pogovorov o ustavnovitvi skupnega podjetja še vedno nista dogovorili o vrednosti skupnih vložkov, obstaja možnost, da bi celoten posel padel v vodo, poroča Televizija Slovenija. Janša bi se namreč moral ob robu mednarodnega gospodarskega foruma srečati tudi s prvim možem Lukojla Vagitom Alekperovom. Po poročanju medijev je poteza nenavadna, saj naj bi se Janša do zdaj vedno udeležil napovedanih sestankov s predstavniki Lukojla.

Zalomiti bi se utegnilo že pri vrednotenju premoženja. Petrol svoje premoženje ocenjuje na 1,3 milijarde evrov, medtem ko bi bil Lukojl zanj pripravljen plačati le dobro polovico tega zneska. Če bi posel propadel, bi Petrol potreboval dokapitalizacijo. Družba si že zdaj na lastno pest ogleduje rafinerije in podjetja v Italiji, Romuniji, Srbiji in Črni gori, časopis Finance pa poroča, da naj bi se Petrol v prihodnosti povezal z italijanskim podjetjem Eni.

Zapleti z Rusijo?