V četrtek bo potekal protest v Ljubljani, morda tudi v Mariboru. Napovedi je sprožil odstop KPK-ja. Foto: Andrej Trček
V četrtek bo potekal protest v Ljubljani, morda tudi v Mariboru. Napovedi je sprožil odstop KPK-ja. Foto: Andrej Trček

K protestu na Kongresnem trgu v Ljubljani ob 16.30 je na spletu pozvala zveza Ljubljanski puntarji, mariborsko Gibanje 29. oktober pa se še odloča, ali bo pripravilo protest v Mariboru ali pa bodo njegovi pripadniki in pripadnice odšli na protest v Ljubljano. Odločitev naj bi sprejeli nocoj.

Na profilu Ljubljanskih puntarjev na Facebooku je udeležbo na ljubljanskem protestu potrdilo okoli 250 ljudi, kot morebitno pa svojo udeležbo označuje še približno 140 posameznikov. Po nekaterih napovedih naj bi se protestniki s Kongresnega trga odpravili pred stavbo državnega zbora, pozivu k protestu pa naj bi se pridružile še nekatere skupine vstajnikov.

"Sramotno stanje v Koruptolandu in nesposobnost naše vlade so dosegli dno. Odstop KPK-ja mora biti zadnje opozorilo, da vladajoči delajo proti narodu, izključno za svoje koristi," so v pozivu k protestu zapisali v zvezi vstajniških skupin Ljubljanski puntarji. Kot so napovedali, bo njihova podpora KPK-ju hkrati tudi zahteva vladi, naj odstopi.

Peticija v podporo KPK-ju
Na spletu je zaokrožila tudi peticija v podporo KPK-ju, pod katero se je zbralo 3.250 podpisov. "Podpisani izrekamo popolno podporo KPK-ju v dosedanji sestavi in ji v celoti zaupamo, zato naj državni organi nemudoma začnejo z vsemi postopki, s katerimi bodo to zaupanje pokazali in dokazali tudi oni," pa je eden izmed poudarkov peticije. Kdo je pobudnik peticije, iz objave na spletu ni mogoče razbrati.

Spomnimo, tričlanski senat komisije je v petek podal nepreklicne odstopne izjave. Kot je dejal predsednik KPK-ja Goran Klemenčič, se za odstop niso odločili iz obupa, nemoči, pritiskov ali pomanjkanja volje za delo, temveč iz protesta. Senat namerava delo nadaljevati do imenovanja nove ekipe, a najdlje do 1. marca prihodnje leto.