Wiitakorpija bo nasledil Heikki Allonen. Foto: MMC RTV SLO
Wiitakorpija bo nasledil Heikki Allonen. Foto: MMC RTV SLO

Očitno vse te preiskave omejujejo kvalitetno vodenje podjetja gospoda Jorme Wiitakorpija, zlasti ker vemo, da je pač treba na trgu ves čas pridobivati nove posle.

Karl Erjavec
Slovenija je pri finski Patrii naročila 135 oklepnikov. Foto: MMC RTV SLO
Wiitakorpi odstopil

Jorma Wiitakorpi je zapisal, da je bil sam direktor podjetja takrat, ko je bil sklenjen posel s Slovenijo in Egiptom, za katerega prav tako obstajajo sumi korupcije. Čeprav notranja preiskava v Patrii in preiskava finskega preiskovalnega urada nista našli nobenega dokaza o njegovi povezanosti z domnevnimi kriminalnimi dejanji, se je odločil za odstop. Izvršni direktor namreč po njegovem mnenju predstavlja podobo podjetja in je odgovoren za vse posle podjetja.

Intervju z Jormo Wiitakorpijem (12. 8.) si lahko ogledate tukaj.

V teh dneh se Patria pogaja s številnimi morebitnimi naročniki za pomembne projekte v različnih državah. Hkrati pa konkurenca izkorišča trenuten položaj, v katerem je Patria, in vzbuja sum pri teh naročnikih, je zapisal Wiitakorpi.

Predsednik odbora direktorjev Risto Virrankoski je v izjavi za javnost zapisal, da je dober ugled za Patrio kot tehnološko podjetje nujen. Wiitakorpi in odbor sta s tem dejanjem želela pokazati, da sume o nezakonitih dejanjih jemljeta resno.

Kriminalistična preiskava bo trajala še nekaj časa
V Patrii so dodali, da bo kriminalistična preiskava najverjetneje trajala še precej časa in bi lahko pomembno zmanjšala Wiitakorpijevo kredibilnost in s tem tudi njegove zmožnosti, da deluje kot direktor podjetja.

Wiitakorpijev odstop začne veljati takoj, odbor direktorjev pa je že našel njegovo zamenjavo. Patrio bo po novem vodil Heikki Allonen. Allonen je član odbra direktorjev Patrie od letošnje pomladi. Upravni odbor je Wiitakopriju ponudil nadaljnje sodelovanje kot svetovalec novemu predsedniku družbe, ko se bo ta spoznaval z delovanjem družbe.

Wiitakorpi je bil na čelu Patrie od leta 2001, med njegovim vodenjem je Patria zabeležila veliko rast in postala eno od vodilnih podjetij v panogi.

Država ima v lasti skoraj tri četrtine Patrie
Finska je lastnica 73,2 odstotka Patrie, preostali lastnik pa je družba EADS. V nadzornem svetu ima država pet od enajstih predstavnikov, med njimi sta tudi predsednik in podpredsednik finskega parlamenta. Lastniki Patrie so že izrazili podporo odločitvi odbora direktorjev po zamenjavi generalnega direktorja in izrazili zaupanje v njihovo nadaljnje delo.

Erjavca odstop presenetil
Minister za obrambo Karl Erjavec je dejal, da ga je odstop Wiitakorpija prsenetil, da pa razume, da na Finskem veljajo visoka etična merila. Erjavec je ob tem zavrnil možnost svojega odstopa v primeru odkritja korupcije na ministrstvu za obrambo, saj "bi javnost to razumela kot špekulacijo pred volitvami".

Minister je ponovil, da nobena preiskava na Finskem ni pokazala suma v zvezi z direktorjem Patrie, če bi se izkazalo, da je do koruptivnih dejanj prišlo, pa Erjavec napoveduje uporabo protikorupcijske klavzule. Minister za obrambo je še napovedal, da se bo v kratkem sestal z novim generalnim direktorjem Patrie, šele nato pa bo javnosti lahko povedal kaj več.

Cvikl: Wiitakorpija odnesli balkanski posli
Nekdanji predsednik parlamentarne komisije, ki je preiskovala nakupe oklepnikov Patrie Milan M. Cvikl je v odzivu na Wiitakorpijev odstop dejal, da se je zdaj že nekdanji direktor Patrie skupaj z nekaterimi posredniki zapletel v balkanske posle, in to ga je stalo odstopa. Dodal je, da Finska kot lastnica Patrie ne more dopuščati tako grobe zlorabe javnosti. Cvikl je še prepričan, da je k odstopu Wiitakorpija pripomoglo tudi "njegovo izmikanje v zadnjem intervjuju, ko je dejal, da so provizije dovoljene, a da nihče ni podkupoval uradnih oseb ministrstva za obrambo."

Očitno vse te preiskave omejujejo kvalitetno vodenje podjetja gospoda Jorme Wiitakorpija, zlasti ker vemo, da je pač treba na trgu ves čas pridobivati nove posle.

Karl Erjavec
Wiitakorpi odstopil