Anže Erbežnik. Foto: BoBo
Anže Erbežnik. Foto: BoBo

Po neuradnih podatkih Radia Slovenija ni bil zadovoljen s položajem na ministrstvu, ki ga vodi Marjan Dikaučič.

Dikaučič je za Slovensko tiskovno agencijo navedel, da "imata z Erbežnikom različne poglede glede vodenja resorja in vloge državnega sekretarja, zato je ta odstopil".

Dikaučič je nasledil Lilijano Kozlovič po tistem, ko je ta odstopila zaradi neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev. Evropske institucije so od Slovenije zahtevale čimprejšnje imenovanje, premier Janez Janša pa je nedavno v evropskem parlamentu povedal, da bo vlada postopek končala do jeseni.

Erbežnika je sicer predsednik republike Borut Pahor v drugem postopku imenovanja predlagal za ustavnega sodnika, vendar ga državni zbor ni potrdil. Prejel je 44 glasov. DZ je zavrnil že tri kandidate za ustavnega sodnika. V prvem krogu Andraža Terška, ki je v DZ prejel 42 glasov, v tretjem postopku pa Janeza Kranjca, ki mu je zmanjkal en glas.

Gregorčič: Vlada zadržuje odločanje o imenovanju nekaterih državnih tožilcev

Predsednica državnotožilskega sveta Tamara Gregorčič je opozorila, da vlada zadržuje odločanje o imenovanjih nekaterih državnih tožilcev. S tem po njenih besedah dodatno zaostruje kadrovsko problematiko na tožilstvih, zaradi česar imajo ta težave pri delovanju. Kot je dodala, je vlada nekatere tožilce potrdila brez odlašanja, o drugih pa še ni odločala. Izrazila je upanje, da razlogi za takšno ravnanje vlade niso politične narave, še poroča Radio Slovenija.