Erbežnik je študiral na pravni fakulteti v Ljubljani, doktorat pa je opravil na evropski pravni fakulteti. Foto: BoBo
Erbežnik je študiral na pravni fakulteti v Ljubljani, doktorat pa je opravil na evropski pravni fakulteti. Foto: BoBo

Predlog o imenovanju Erbežnika je komisija potrdila z 10 glasovi za in tremi proti, predlog o imenovanju Brezigar Mastenove pa z 10 glasovi za in štirimi proti.

V razpravi o Erbežniku kot kandidatu za novega ustavnega sodnika so mu v DeSUS-u napovedali podporo. Franc Jurša je povedal, da so predsedniku republike Borutu Pahorju predlagali tri kandidate, med njimi je bil tudi Erbežnik. Glasnejši pa so bili v opoziciji. V LMŠ-ju so povedali, da ga ne bodo podprli. Po njihovi oceni bi moral namreč novi ustavni sodnik prihajati iz vrst poznavalcev socialnega prava, medtem ko je kandidatovo področje kazensko pravo, je dejala Andreja Zabret.

Violeta Tomić iz Levice je podvomila o kandidatovi osebni in strokovni integriteti. Kot je dejala, se pritoži vedno, ko ni izbran na posamezno mesto, za katero kandidira. Sodni svet, v katerega ni bil imenovan, je po njenih besedah javno diskreditiral. "Toži pa vsakega, ki mu ne prikima," je dejala. Toži celo ustavno sodišče – če bo ustavni sodnik, bo šlo v tem primeru za nasprotje interesov, je dodala. Erbežnik je zelo konfliktna osebnost in je v sporu z vsakim, ki meni drugače, meni tudi Maša Kociper iz SAB-a. Napovedala je, da v SAB-u kandidata zato ne bodo podprli.

Erbežnik je študiral na pravni fakulteti v Ljubljani, doktorat pa je opravil na evropski pravni fakulteti. Je avtor številnih strokovnih člankov in soavtor učbenika Kazensko procesno pravo RS. Že 17 let je zaposlen v Evropskem parlamentu, od tega 10 let v odboru za pravosodje in notranje zadeve, kjer dela kot svetovalec. Je izredni profesor za kazensko procesno pravo na evropski pravni fakulteti.

Predsednik Borut Pahor ga je DZ-ju v izvolitev predlagal po končanem ponovljenem pozivu za kandidata za ustavnega sodnika, ki bo nasledil Dunjo Jadek Pensa., Njen mandat je potekel sredi julija. Ob prvem pozivu je v imenovanje predlagal Andraža Terška, ki pa na tajnem glasovanju v DZ-ju ni dobil dovolj glasov.

Podporo mandatno-volilne komisije je dobila tudi kandidatka za viceguvernerko Banke Slovenije Arjana Brezigar Masten. Foto: BoBo
Podporo mandatno-volilne komisije je dobila tudi kandidatka za viceguvernerko Banke Slovenije Arjana Brezigar Masten. Foto: BoBo

Proti Brezigar Mastenovi v SD-ju, LMŠ-ju, Levici

Podporo mandatno-volilne komisije je dobila tudi kandidatka za viceguvernerko Banke Slovenije Arjana Brezigar Masten. Vendar pa so proti njenemu imenovanju glasovali v SD-ju, LMŠ-ju in Levici. V Levici so v razpravi izpostavili, da bi se moral preudaren kandidat za viceguvernerja kritično distancirati od preteklih praks Banke Slovenije. Nedvoumno bi moral zagovarjati, da je Banka Slovenije pri svojem delovanju odgovorna državljanom in nadzornim javnim institucijam, česar od Brezigar Mastenove ni bilo slišati, je opazila Tomićeva. Danijel Krivec iz SDS-a, v katerem so kandidatko podprli, pa je ocenil, da je po strokovni plati najboljša od vseh predstavljenih kandidatov.

Predsednik republike Borut Pahor je kandidaturo Brezigar Mastenove posredoval v DZ pretekli teden na podlagi javnega poziva in po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin. Če bo potrjena v DZ-ju, bo v svetu Banke Slovenije zasedla mesto Marka Bošnjaka, ki je uradno iz osebnih razlogov odstopil s položaja. Ta korak je sledil lanski ugotovitvi protikorupcijske komisije, da je zaradi neplačevanja davkov pri oddajanju stanovanja ravnal v nasprotju s pričakovano integriteto. O njeni kandidaturi bo DZ predvidoma odločal na oktobrski seji DZ-ja, ki se bo začela v ponedeljek.

Poleg tega so za obravnavo v DZ-ju potrdili predlog za spremembo sklepa o sestavi preiskovalne komisije o otroški kardiologiji, s katerim bi razrešili namestnico člana Andrejo Zabret iz LMŠ-ja.