Da so odstopili, je v pismu na Twitterju sporočil predsednik podmladka Andrej Omerzel, ki je vodenje podmladka prevzel pred dvema letoma. Iz zapisanega gre sklepati, da razlogi za odstop tičijo v povabilu zunanjega ministra katalonske regionalne vlade Alfreda Boscha, da se udeleži sobotnega kongresa podmladka, in očitkih o nepreglednosti pri oblikovanju liste kandidatov za kongres.

Razburili "določene ljudi" znotraj matične stranke

Kot v pismu navaja Omerzel, so Boscha na sobotni kongres povabili, da bi opozorili, da nasilje nikakor in nikoli ni rešitev, a je njihova odločitev naletela na neodobravanje "določenih ljudi znotraj matične stranke". "Ne glede na to, da bo ta odločitev imela negativne posledice za nas, smo se odločili, da bomo branili osnovne človekove pravice in s tem stali na pravi strani zgodovine, ne glede na ceno, ki jo bomo za to plačali," je zapisal.

Izpostavlja tudi očitke, ki so jih dobili pri sprejetju pravilnika o evidentiranju in kandiranju za kongres podmladka ter oblikovanju liste kandidatk in kandidatov. Kot navaja, so pravilnik in vse postopke izpeljali v skladu s statutom, kljub temu pa so se spoprijeli z očitki o nepreglednosti "in to s strani, ki so glasovali za pravilnik in ki so izrazili podporo predlagani strukturi kandidatk in kandidatov".

"Ker je v Sloveniji politična kultura na izjemno nizki ravni in ker se sedanje vodstvo Mladega foruma SD-ja zaveda pomembnosti transparentnosti v politiki," celotno vodstvo nepreklicno odstopa s položajev, je zapisal. Dodal je še, da se nihče od vodstva Mladega foruma na kongresu ne bodo potegoval za nov mandat, ostajajo pa člani Mladega foruma in SD-ja.

Levanič: Vzrok za odstop pomanjkanje podpore članstva

Glavni tajnik SD-ja in nekdanji predsednik Mladega foruma SD-ja Dejan Levanič je ocenil, da je razlog za odstop širšega vodstva Mladega foruma to, da "so ocenili, da nimajo več podpore članstva za naprej".

Levanič je izrazil dvom, da bi bilo nestrinjanje nekaterih s povabilom Kataloncu lahko razlog za odstope. "Po mojem mnenju to vodstvo ni več uživalo dovolj velike podpore za nadaljevanje svojega dela," je dejal. Ob tem je pojasnil, da se matična stranka v to ne želi vmešavati in bodo v podmladku to reševali sami.

"V Mladem forumu je postopkovni in kandidacijski del vedno bil buren, če ni bilo vse prav narejeno, je prišlo do različnih mnenj. Predvsem pa mislim, da je to vodstvo ocenilo, da nimajo več podpore članstva za naprej," je dodal.

Kot je dejal, mu je tovrstno dogajanje poznano iz časa, ko je sam vodil Mladi forum. "Ta dinamika se mi zdi za Mladi forum potrebna, saj je mlada generacija morda nekoliko zaspala pri teh bolj progresivnih temah. Upam le, da bodo na koncu prišli do nekega konsenza in da bo izvoljeno vodstvo povezalo vse strukture v Mladem forumu," je dodal.

Ocenil je, da je v vrstah podmladka SD-ja "kar nekaj mladih obrazov, potencialov, ki bi lahko Mladi forum uspešno peljali naprej. Naš interes je, da se Mladi forum okrepi". Po njegovih besedah so si v stranki tudi želeli "bolj aktivnega Mladega foruma, čim bolj neodvisnega od strankarskih struktur, da res pride do iskrenega delovanja, kar je bistveno za politični podmladek. Ni dobro, da se stranka in Mladi forum zlijeta".

Na vprašanje, ali bi podmladek lahko prevzel Luka Pahor, sin predsednika republike Boruta Pahorja, je Levanič pojasnil, da je "Luka vsebinsko izjemno močen mladenič. Mi bi si želeli njegovega angažmaja tudi kasneje v stranki. Dvomim pa, da ima ta trenutek on ambicijo za prevzem Mladega foruma, saj ga trenutno bolj zanimajo mednarodne teme, povezane z njegovim študijem".

Vodstvo Mladega foruma SD - predsednik, podpredsednika, generalni sekretar, večina članov predsedstva ter predsednikov lokalnih klubov - je nepreklicno odstopilo s položajev. Kot razlog so navedli izjemno nizko politično kulturo v Sloveniji in svoje zavedanje pomembnosti preglednosti v politiki.

Foto: BoBo