Dolinškova ob soglasni odločitvi MVK-ja ne bo postala sodnica. Foto: BoBo
Dolinškova ob soglasni odločitvi MVK-ja ne bo postala sodnica. Foto: BoBo


Prvič se je zgodilo, da so prav vsi člani parlamentarne mandatno-volilne komisije (MVK) glasovali proti imenovanju kandidata za sodniško mesto. To je doletelo doktorico prava Anito Dolinšek. Člani MVK-ja so sodnemu svetu med drugim očitali, da bi moral za sodniško mesto - in to ne na prvi stopnji, ampak na višjem sodišču - predlagati nekoga, ki izhaja iz sodstva, ne pa iz odvetništva.

Na sodnem svetu odgovarjajo, da je praviloma res tako, je pa odvetniška praksa povsem primerljiva s sodno prakso, poleg tega pa ima kandidatka tudi obsežno publicistično delo. A očitno je bilo bolj odločilno za odločni NE to, da je Dolinškova pri projektu Teš 6 sodelovala s takratnim direktorjem Teša Urošem Rotnikom kot zunanja pravna svetovalka.
Dolinškova tega ne zanika. "Res je, drži. Sodelovala sem kot zunanja svetovalka," je potrdila. Ob tem pa je dodala, da morajo morebitne nepravilnosti pri Tešu 6 odkrivati in kaznovati pristojni, sama pa pri tem nima nikakršne vloge. "Kot pravna svetovalka na višino kupnine nisem imela nobenega vpliva. Kam naj bi denar šel, o tem nič ne vem," je zatrdila.

Dolinškova je prepričana, da gre za političen pritisk proti njej - zlasti SDS-a. A dejstvo je, da so proti njenemu imenovanju glasovali prav vsi navzoči člani MVK-ja. Dolinškova torej ostaja odvetnica.