Foto: BoBo
Foto: BoBo

Predsednik vlade Robert Golob je v ponedeljek ob sklepu sveta Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz), da se pokojnine februarja redno uskladijo za 8,8 odstotka, dejal, da je to zgodovinski dvig. Tak dvig so po njegovem omogočili tudi ukrepi vlade za pomoč gospodarstvu v boju zoper energetsko draginjo. Plače so namreč rasle hitreje od pričakovanj, kar je za sabo potegnilo rast pokojnin.

Sorodna novica Golob: Zgodovinski dvig pokojnin, ki so ga omogočili ukrepi vlade

Predsednica Zdusa Zdenka Jan pa je spomnila, da je svet Zpiza vladi februarja lani na predlog Zdusa in Sindikata upokojencev Slovenije predlagal 3,5-odstotno izredno uskladitev pokojnin za vse upokojence in dodatno enoodstotno za upokojene do vključno leta 2011. Izredna uskladitev bi veljala od 1. aprila 2023. Vendar je vlada predlog zavrnila. Če bi ga odobrila, bi "morda tako izjavo predsednika vlade še nekako razumeli in bili do nje dobrohotno prizanesljivi", je še zapisala Jan. Redna uskladitev pokojnin "je tokrat res precej višja, a zaradi višje sile – inflacije," so poudarili na Zdusu.

Pokojnine, ki bodo nakazane konec februarja, bodo še za 0,6 odstotka višje, je v ponedeljek sklenil svet Zpiza. Redna februarska uskladitev glede na rast plač in povprečno letno inflacijo lani sicer od 1. januarja znaša 8,8 odstotka, a ker je bila delna redna uskladitev v vrednosti 8,2 odstotka izvedena že januarja, bo ta mesec izplačana le razlika.

Januarsko izplačilo je bilo izvedeno v skladu s proračunskimi dokumenti, medtem ko redno uskladitev v februarju izračunajo po sistemskem pokojninskem zakonu. Ta določa, da je treba upoštevati 60 odstotkov rasti povprečne bruto plače in 40 odstotkov povprečne rasti cen življenjskih potrebščin v lanskem letu. Povprečna plača za leto 2023 je bila od plače za leto 2022 nominalno v bruto znesku višja za 9,7 odstotka, povprečna letna inflacija v letu 2023 pa je dosegla 7,4 odstotka.

Ministrstvo za delo: Pri pozivu SDS-a k izredni uskladitvi pokojnin gre za nerazumevanje ukrepa iz leta 2022

Medtem pa so z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sporočili, da gre pri torkovem pozivu SDS-a, naj se upokojencem izplača 4,5 odstotka mesečne pokojnine, za kar naj bi bili prikrajšani leta 2023, za nerazumevanje začasnega ukrepa za izplačilo povečanega dela prejemkov upokojenim v višini 4,5 odstotka za november in december 2022.

Sorodna novica V SDS-u pozivajo k dodatni izredni uskladitvi pokojnin

V SDS-u so v torek namreč vlado pozvali, naj upokojencem izplača 4,5 odstotka mesečne pokojnine, za kar so bili po njihovem izračunu prikrajšani v letu 2023. "Vlada je konec leta 2022 dejala, da za 4,5 odstotka dviguje pokojnine, jih pa v resnici ni, tako da je prav, da poravna ta dolg," je dejala poslanka SDS-a Karmen Furman.

Toda vlada je ves čas poudarjala, da gre za enkratni dvig, ki nima značaja trajne uskladitve pokojnine, so danes poudarili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Ta enkratni dvig je po njihovem pojasnilu omogočil predčasno povišanje prihodkov upokojenim in prejemnikom nadomestil, dokler ni bila februarja 2023 izvedena redna uskladitev pokojnin v vrednosti 5,2 odstotka s poračunom za januar 2023.

V nadaljevanju so spomnili, da so prejemniki varstvenega dodatka, pa tudi prejemniki denarne socialne pomoči in invalidi prve kategorije od novembra 2022 prejemali energetski dodatek v višini 200 evrov. Poleg tega so upokojenci in prejemniki invalidskih nadomestil novembra in decembra 2023 prejeli za 1,8 odstotka višje pokojnine oziroma nadomestila. Pri tem ukrepu je šlo prav tako kot novembra in decembra 2022 za enkratni dvig, ki ni imel narave uskladitve, so pojasnili. Spomnili so še, da so upokojenci in prejemniki invalidskih nadomestil decembra lani prejeli zimski letni dodatek.

Ker so med socialno najbolj ogroženimi upokojenimi ljudmi samski in invalidi, so konec lanskega leta sprejeli ukrepe za izboljšanje njihovega položaja. Tako so s pokojninsko novelo iz decembra vpeljali institut zagotovljene vdovske pokojnine. Namenjena je vdovam ali vdovcem, ki imajo poleg pravice do vdovske pokojnine pravico do svoje predčasne, starostne ali invalidske pokojnine.

Prav tako je pokojninska novela iz decembra spremenila določanje pokojninske osnove pri upokojitvi za prejemnike delnega nadomestila in delne invalidske pokojnine, da bi tako izboljšala njihovo socialno varnost v času upokojitve.

Ne nazadnje je bila delna predčasna redna uskladitev pokojnin v vrednosti 8,2 odstotka v januarju prav tako izvedena z namenom, da bi ublažili posledice inflacije. Pokojnine so se sicer od januarja 2020 zvišale za približno 30 odstotkov, so poudarili.