Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

V SDS-u pozivajo, naj vlada upokojencem izplača 4,5 odstotka mesečne pokojnine, za kar so bili po njihovem izračunu prikrajšani v letu 2023. Hkrati naj izvede dodatno izredno uskladitev pokojnin v višini 4,5 odstotka, je na novinarski konferenci dejala poslanka SDS-a Karmen Furman.

Če vlada tega ne bo naredila, bodo poslanci SDS-a vložili zahtevo za sklic nujne seje pristojnega odbora DZ-ja, je napovedala. "Vlada je konec leta 2022 dejala, da za 4,5 odstotka dviguje pokojnine, jih pa v resnici ni, tako da je prav, da poravna ta dolg," je menila.

Sorodna novica Golob: Zgodovinski dvig pokojnin, ki so ga omogočili ukrepi vlade

Po njenih besedah je redna uskladitev pokojnin lani znašala le 5,2 odstotka, medtem ko je bila inflacija 10,3-odstotna, hrana pa se je podražila za 19 odstotkov. Če bi obljube o predčasni izredni uskladitvi pokojnin s konca leta 2022 držale, bi bile pokojnine v letu 2023 z redno uskladitvijo višje za 9,7 odstotka, in ne zgolj za 5,2 odstotka. To pomeni, da je vlada upokojenca, ki je delal 40 let in prejema zagotovljeno pokojnino, že v letu 2023 prikrajšala za povprečno 27 evrov na mesec oziroma 325 evrov na leto, je poudarila.

Kot je dodala, so bili upokojenci v letu 2023 prikrajšani za 60 odstotkov ene pokojnine. Ker pa je uskladitev pokojnin trajna, so zaradi neizpolnjenih vladnih obljub po njenih besedah tudi pokojnine, izplačane v letošnjem letu, kljub 8,8-odstotni uskladitvi še vedno za 4,5 odstotka nižje.

Po njenih navedbah 51 odstotkov upokojencev prejema pokojnino, ki je nižja od praga tveganja revščine, ki znaša 827 evrov. Od tega jih nekaj manj kot 15 odstotkov prejema pokojnino, ki je nižja od 500 evrov.

V mesecih visokih cen hrane in energentov je vlada z interventnimi ukrepi najprej poskrbela za prejemnike socialnih transferjev, pozabila pa na upokojence, je poudarila. Draginjski dodatek je takrat prejelo zgolj 10 odstotkov upokojencev, čeprav jih ima pokojnino pod pragom tveganja revščine polovica. Hkrati je vlada oktobra 2022 potrdila zakon, s katerim je za poroštva energetskim družbam namenila kar 1,2 milijarde evrov davkoplačevalskega denarja, je bila kritična Furman.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec in premier Robert Golob sta sicer na ponedeljkovi konferenci poudarila, da je bila letos izvedena, 8,8-odstotna uskladitev pokojnin, najvišja v zgodovini države. Iz proračuna bo v ta namen namenjenih 603 milijone evrov.