Skoraj štiri ure na dan se opravi neplačanega dela. Foto: Reuters
Skoraj štiri ure na dan se opravi neplačanega dela. Foto: Reuters
Novorojenček
Slovenija je po ugotovitvah OECD-ja v času zadnje generacije tudi občutno znižala umrljivost dojenčkov, na 2,1 smrti na 1.000 živorojenih, in jo po tem kazalniku v OECD-ju prehiteva le Luksemburg. Foto: MMC RTV SLO

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj je pred kratkim objavila raziskavo, ki je pod drobnogled vzela število ur, ki jih državljani različnih držav namenijo plačanemu in neplačanemu delu ter prostočasnim dejavnostim.

Slovenija pa je na 10. mestu s povprečjem 8,15 delovne ure dnevno, saj Slovenci vsak dan opravimo tri ure in 51 minut neplačanega dela, kar je 24 minut več, kot znaša povprečje OECD-ja. Naša država ima tudi najnižjo stopnjo dohodkovne neenakosti v OECD-ju in nizko stopnjo revščine, a po drugi strani se je država uvrstila kot tretja na neslavno lestvico držav glede na stopnjo zaznane korupcije in tretja najslabša na lestvici zaupanja v državne institucije.

Največ delajo v Mehiki
Na vrh lestvice najbolj delovnih se je sicer zavihtela Mehika, kjer prebivalci dnevno v povprečju delajo 9,54 ure. Ob tem pa se država uvršča na drugo mesto glede na dohodkovno neenakost in najvišjo stopnjo relativne revščine med državami OECD-ja.

2. mesto: Japonska
Drugo mesto zasedajo Japonci, ki dnevno v povprečju delajo okroglih devet ur. Tja so se delavci iz dežele vzhajajočega sonca verjetno uvrstili tudi zaradi pregovorne delovne etike in lojalnosti do delodajalca, z daljšimi delovnimi urami pa si številni želijo tudi zagotoviti napredovanje.

3. mesto: Portugalska
Tretje mesto pa presenetljivo zaseda Portugalska z 8,48 ure dnevno. Tam moški dnevno opravijo skoraj dve uri neplačanega dela, medtem ko v drugih članicah OECD-ja to delo pri moških večinoma doseže le kakšno uri.

Tik pred nami so Američani
Na četrto mesto lestvice najbolj delovnih so se sicer uvrstili Kanadčani (8,37 ure), na peto Estonci (8,36 ure), na šesto Avstrijci (8,29 ure), na sedmem so Kitajci (8,24 ure), na osmem Novozelandci (8,18 ure) in na devetem, tik pred Slovenijo, Američani (8,16 ure).