Prizor z zborovanja organizacije Casa Pound v Bolzanu. Foto: PD-Utente
Prizor z zborovanja organizacije Casa Pound v Bolzanu. Foto: PD-Utente
Turnšek
Turnšek je napovedano zborovanje označil za grobo in žaljivo provokacijo. Foto: BoBo


"Ocenjujemo, da je zborovanje neofašistov na Goriškem, v krajih najhujših in še ne kaznovanih fašističnih zločinov, neposredno po koncu prve in med drugo svetovno vojno, groba in žaljiva provokacija, z namenom rušenja dobrih odnosov med Slovenijo in Italijo ter ustavitve procesa skupne graditve nove demokratične in protifašistične Evrope," je v sporočilu zapisal predsednik ZZB-ja NOB-ja Slovenije Tit Turnšek.

Izrazil je upanje, da bodo lokalni in državni organi oblasti v Italiji "preprečili poskuse spodbujanja nezaupanja in celo sovraštva, kar smo z velikimi težavami in odrekanjem premagali v 70. letih po krvavi drugi svetovni vojni".

"Fašiste ven iz Gorice"
Iz ogorčenja, ker sodobni fašisti dan vstopa v prvo svetovno vojno zaznamujejo z nacionalističnimi sporočili, kot so "Nekateri Italijani se ne vdajo" in "Italija, vstani, bori se in zmagaj", se je v Gorici organizirala skupina Fašiste ven iz Gorice, pišejo Primorske novice in dodajajo, da so preteklo soboto na trgu Travnik postavili 260 križev kot simbol žrtev grozot prve svetovne vojne vseh narodnosti.

V pripravi protishod
Obenem se za soboto pripravlja protifašistični in antimilitaristični shod kot odgovor na shod fašističnega gibanja. "Ne moremo sprejeti, da bi se 23. maja v Gorici proslavljalo sramoto pokolov, posebno s strani izrazito neofašistične organizacije, kot je Casa Pound, ki v teh okoliščinah izkorišča priložnost, da ob sovpadanju obletnic na eni strani poveličuje vojno, na drugi strani pa blati antifašistični odpor," so po poročanju Primorskih novic zapisali v Deželni antifašistični opazovalnici Furlanije - Julijske krajine.

MZZ: To niso uradna italijanska stališča
Ministrstvo za zunanje zadeve je na vprašanje STA-ja, ali so prejeli pobudo Združene levice glede sobotnega fašističnega shoda v Gorici in ali so se že odzvali nanjo, sporočilo, da je poslanec Združene levice ministrstvo na napovedani shod opozoril na zadnji seji parlamentarnega odbora za zunanjo politiko. Ocenili so, da gre napovedano "manifestacijo postaviti v kontekst akcij in stališč dela (skrajnega) političnega spektra v sosednji demokratični Italiji, ki po našem razumevanju ne odražajo uradnih stališč italijanske vlade". Ministrstvo je še napovedalo, da bo še naprej spremljalo razvoj dogajanja in glede na to presodilo o odzivu.