V Rigoncah so prisotne okrepljene enote slovenske policije. Foto: BoBo
V Rigoncah so prisotne okrepljene enote slovenske policije. Foto: BoBo
Rigonce
Okrepljene policijske enote na Rigoncah. Hrvaška je namreč zagrozila, da bo odstranila del žičnate ograje, poroča Tina Hacler za MMC. Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler
O ograji tudi predsednika države
Hrvati zahtevajo odstranitev ograje

V Rigoncah je mirno, napovedanih policijskih enot iz Hrvaške, ki naj bi odstranile ograjo, za zdaj ni. Na slovenski strani so okrepljene policijske enote, ograja pa ostaja na svojem mestu. Nadaljuje se postavitev ograje proti mejnemu prehodu Rakovec. Na hrvaški strani mejnega prehoda Rigonce povečanega števila policistov ni videti, razen tistih, ki delajo na samem mejnem prehodu. Razširile so se govorice, da naj bi hrvaški policisti ob 12.00 začeli odstranjevati ograjo, a se to ni zgodilo.

Slovenska enota z okoli 20 policisti je na vmesnem prostoru med obema prehodoma - Harmica in Rigonce - med slovenskimi policisti pa je tudi pet policistov iz Litve.

Vojska je že končala postavljanje žičnate ograje proti mejnemu prehodu Rakovec, vojsko z ograjo pa medtem pričakujejo tudi v Bistrici ob Sotli, Podčetrtku in Rogatcu, a občine izvedo za prihod vojske kakšno uro pred tem.

Vojaki na terenu so dopolnjevali tudi del ograje od Velikega Obreža proti mejnemu prehodu Rigonce, vmes pa se je vojska z mehanizacijo z območja pri Velikem Obrežu premaknila v Slovensko vas, kjer nadaljuje postavljanje žičnate ograje od Slovenske vasi proti jugu.

Ministrica upa, da bodo ograjo čim prej odstranili
Glede ograje je ministrica za obrambo Andreja Katič je ob obisku nastanitvenega centra v Gornji Radgoni izrazila prepričanje, da jim bo s Hrvaško uspelo doseči dogovor. Sama sicer upa, da jo bodo, ko je ne bomo več potrebovali, v najkrajšem možnem času tudi odstranili.
Postavljanje žične ograje po njenih besedah poteka po načrtih in meni, da se bodo zadeve umirile ter da se bo tok ljudi usmeril še na druge države.

Ograja tudi v občini Črnomelj
Županja Črnomlja Mojca Čemas Stjepanovič je sporočila, da sta jo uprava za zaščito in reševanje ter ministrstvo za notranje obvestila, da bo postavitev "začasnih tehničnih ovir" v prihodnjih dneh potekala tudi v Občini Črnomelj.

Lastnike zemljišč, kjer bo postavljena ograja, naj bi o tem obvestila policija, ograjo pa bo postavljala Slovenska vojska. Po potrebi bodo vpoklicani tudi gasilci in prostovoljci. Lastniki morajo omogočiti prost dostop in gibanje za nemoteno opravljanje nadzora državne meje, je opozorila županja.

Protestna nota
Hrvaška je medtem odpravniku poslov na slovenskem veleposlaništvu v Zagrebu zaradi ograje, ki po njihovem mnenju poteka po hrvaškem ozemlju, predala protestno noto.

Na železniški mejni prehod Dobova je v četrtek s štirimi vlaki prišlo 4.392 ljudi, so sporočili s PU-ja Novo mesto. Trenutno je v sprejemnih centrih na območju Posavja še okoli 1.100 prebežnikov, ki bodo nekaj po 20. uri z vlakom nadaljevali pot proti Šentilju. Po 19. uri v Dobovi pričakujejo še en vlak, na katerem naj bi bilo po podatkih hrvaških varnostnih organov 1.121 prebežnikov. V Slovenijo je do zdaj sicer vstopilo že nekaj več kot 188.000 prebežnikov.

O ograji tudi predsednika države
Hrvati zahtevajo odstranitev ograje