Foto:
Foto:
Minister za zdravje Andrej Bručan
V Sloveniji je smrtnost dojenčkov med najnižjimi.

Nosečnost in porod sta v državah v razvoju še vedno med vodilnimi vzroki za smrt žensk v reproduktivnem obdobju. Strokovnjaki so prepričani, da bi lahko večino teh smrti z znanjem in sredstvi, ki so na voljo, preprečili.

Slovenija v evropskem vrhu
Po besedah ministra za zdravje Andreja Bručana je Sloveniji v zadnjih 15 letih uspelo prepoloviti umrljivost dojenčkov, saj s štirimi umrlimi dojenčki na 1.000 živorojenih otrok v letu 2003 sodimo med države z najnižjo smrtnostjo novorojenčkov. Nad evropskim povprečjem pa je v naši državi stopnja maternalne umrljivosti, saj desetletna povprečna stopnja znaša 12 maternalnih smrti na 100.000 živorojenih otrok.

Kot je Bručan dejal na strokovnem posvetu pod geslom Za vsako mamo in vsakega otroka, je v Sloveniji zakonodaja na področju reproduktivnega zdravstva dobro urejena.

Bručan je pojasnil, da je otrokom zagotovljeno dobro integrirano zdravstveno varstvo na primarni ravni, dobro pa je urejena tudi preventivna dejavnost za zmanjšanje ogroženosti bolezni, povezanih z reprodukcijo, za preprečevanje neželene nosečnosti ter zgodnje odkrivanje rakavih bolezni. Po njegovem mnenju je pomemben del preventivne dejavnosti tudi zdravstvena vzgoja, kjer ima dolgo tradicijo šola za starše.

Napovedal je program za preventivno zdravstveno varstvo novorojenčkov, prenovo preventivnega programa za predšolske in šolske otroke ter mladostnike pa tudi program zgodnjega odkrivanja raka dojke.