rena Majcen je vodja oddelka za okolje, prostor, promet in zveze v Upravni enoti Slovenska Bistrica. Na zadnjih parlamentarnih volitvah je kandidirala na DeSUS-ovi listi, vendar ni bila izvoljena za poslanko. Foto: MMC RTV SLO
rena Majcen je vodja oddelka za okolje, prostor, promet in zveze v Upravni enoti Slovenska Bistrica. Na zadnjih parlamentarnih volitvah je kandidirala na DeSUS-ovi listi, vendar ni bila izvoljena za poslanko. Foto: MMC RTV SLO
Cerar imena kandidatov za zdaj še skriva. Foto: EPA
DeSUS za okolje predlaga Ireno Majcen

Irena Majcen je vodja oddelka za okolje, prostor, promet in zveze v Upravni enoti Slovenska Bistrica. Na zadnjih parlamentarnih volitvah je kandidirala na DeSUS-ovi listi, vendar ni bila izvoljena za poslanko. Majcnova je bila v letih od 2005 do 2010 županja Slovenske Bistrice, takrat še kot članica SLS-a.

Poslanec in podpredsednik DeSUS-a Tomaž Gantar se je namreč odločil, da ne bo kandidiral za ministra za okolje in prostor, saj bi moral ta položaj po njegovem mnenju zasesti strokovnjak za to področje, zato so v stranki Cerarju v četrtek ponudili novo ime. Karl Erjavec je v četrtek potrdil le, da gre za žensko in da bodo javnosti razkrili ime, če bo pogovor s Cerarjem uspešen.

Ministrska ekipa bo znana v ponedeljek
Končna podoba nove ministrske ekipe bo znana predvidoma v ponedeljek, v torek pa se bodo kandidati prvič predstavili poslancem SMC-ja. Cerar bo seznam v DZ vložil predvidoma v torek dopoldne. Vodja poslanske skupine največje parlamentarne stranke Simona Kustec Lipicer je danes pojasnila, da imena ministrskih kandidatov obstajajo, a je dokončna odločitev o ekipi v rokah mandatarja. Zagotovila je, da bo v ekipi "dober" odstotek žensk.

Na vprašanje, ali je kateri od resorjev še odprt oziroma se pojavljajo težave, je Kustec Lipicerjeva odvrnila, da na to težko zanesljivo odgovori, ker ima te informacije Cerar. Poudarila pa je, da bo pri izboru ljudi v novi vladi prvi kriterij ta, da bodo politično nekompromitirani. "V tem smislu ne bomo nikakor imenovali kakršnih koli kandidatov, ki bi imeli tovrstne lastnosti potencialne koruptivnosti ali česa podobnega," je dodala.

Potrdila je še, da bo v nedeljo zasedal svet SMC-ja, ki bo med drugim potrjeval v sredo parafirani koalicijski sporazum. Uraden podpis besedila je namreč predviden za ponedeljek popoldne. Konferenca SD-ja je sporazum potrdila že v sredo, zadnji pa ga bodo v ponedeljek dopoldne potrjevali člani sveta DeSUS-a.

Težave DeSUS-a
O težavah, ki jih ima z iskanjem ministrov očitno DeSUS, je Kustec Lipicerjeva dejala: "To je vedno tako pri koalicijskih partnerjih. Vsaka parlamentarna stranka, ki je del koalicije, se sooča s takimi težavami in verjamem, da bo DeSUS to zanesljivo uspešno razrešil." Pod vprašajem je namreč tudi kandidatura poslanke Julijane Bizjak Mlakar za ministrico za kulturo. Pogovori med njo, Cerarjem in kulturno sfero tečejo, odločitev pa po Erjavčevih besedah še ni sprejeta.

DeSUS za okolje predlaga Ireno Majcen