Direktor Sove Janez Stušek. Foto: TV Slovenija
Direktor Sove Janez Stušek. Foto: TV Slovenija
Sorodna novica Erjavec: Želimo ustaviti rušenje države. Janša: Gre za pobalinsko nagajanje.

O tem, da je bila okužba z novim koronavirusom potrjena pri direktorju Sove, je prvi poročal portal 24ur.com. Ker je bil Stušek v petek v stiku s člani komisije DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), ki so razpravljali o objavi osebnih podatkov in plač več kot 8600 zaposlenih na policiji in notranjem ministrstvu, obstaja možnost, da je okuženih več poslancev različnih poslanskih skupin, ki so člani Knovsa. To pod vprašaj postavlja izvedbo seje v sredo, na kateri bi razpravljali in glasovali o nezaupnici Janševi vladi oziroma predlogu, da novi predsednik vlade postane Karl Erjavec.

Vsem udeležencem petkove seje je bilo priporočeno, naj opravijo testiranje na novi koronavirus. Vendar tudi to ne zagotavlja, da seje ne bo treba preložiti, saj se lahko okužba pokaže šele nekaj dni po rizičnem stiku. Ob novici o okuženem direktorju Sove je zdaj na potezi predsednik DZ-ja Igor Zorčič. Za zdaj je navedel le, da bo "o seji v torek odločil kolegij, poslanci pa se bodo testirali".

Tajno glasovanje na daljavo ni mogoče

Poslovnik DZ-ja sicer določa, da se volitve novega predsednika vlade ob vložitvi konstruktivne nezaupnice opravijo najprej 48 ur in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga za izvolitev. Lahko pa DZ na predlog najmanj desetih poslancev ali predsednika državnega zbora z večino glasov vseh poslancev odloči, da se volitve opravijo pozneje, vendar najpozneje v 30 dneh po vložitvi predloga za izvolitev novega predsednika vlade. Portal 24ur.com sicer piše tudi, da predsedniku DZ-ja poslovnik omogoča tudi, da sejo v sredo začne, nato pa jo zaradi opisanih okoliščin tudi prekine.

Sorodna novica Nemec: Hojs neupravičeno objavil varovane podatke policije; Knovs se ne strinja

Že aprila, v času razglašene epidemije, je državni zbor sicer spremenil svoj poslovnik, da lahko deluje tudi na daljavo. A kot je septembra v oddaji Politično s Tanjo Gobec pojasnil predsednik DZ-ja Igor Zorčič, tajno glasovanje, ki se uporablja tudi pri glasovanju o nezaupnici, na daljavo ni mogoče. "Mogoče so oddaljene seje za nujne zadeve, niti niso mogoče oddaljene redne seje ali seje delovnih teles, razen tistih, ki spadajo k sklicu seje, ki bo opravljena oddaljeno," je dejal Zorčič.

Glasovanje predvideno za sredo

Skupina 42 poslancev je v petek vložila predlog konstruktivne nezaupnice s kandidatom za novega predsednika vlade Karlom Erjavcem. Podpise pod predlog so prispevale poslanske skupine strank LMŠ, SD, Levica in SAB ter trije poslanci DeSUS-a.

Tajno glasovanje o predlogu konstruktivne nezaupnice je predvideno za izredno sejo DZ-ja prihodnji teden. Kot je razvidno z vabila na sejo kolegija predsednika DZ-ja, ki sicer še mora potrditi dnevni red seje, bodo poslanci obravnavo predloga konstruktivne nezaupnice začeli v sredo ob 10. uri.

Okužba pri direktorju Sove, ki je bil na seji v DZ-ju