Alternativna proslava ob dnevu državnosti je minila tudi v znamenju incidenta, ki ga je povzročila skupina rumenih jopičev. Foto: BoBo/Borut Živulović
Alternativna proslava ob dnevu državnosti je minila tudi v znamenju incidenta, ki ga je povzročila skupina rumenih jopičev. Foto: BoBo/Borut Živulović

Na policijo v zadnjih dneh leti precej kritik zaradi ukrepanja na petkovi alternativni proslavi na Prešernovem trgu v Ljubljani, kjer so policisti posredovali proti pripadnikom tako imenovanih rumenih jopičev. V Sindikatu policistov Slovenije (SPS) pa so prepričani, da policiji nestrokovnega dela ne moremo očitati. Kot je za Televizijo Slovenija povedal predsednik omenjenega sindikata Kristjan Mlekuš, je iz javno dostopnih posnetkov in podatkov jasno, da je policija ravnala popolnoma strokovno in zakonito ter preprečila večje kršitve javnega reda in miru. Zelo nenavadna pa se mu zdi zahteva, ki se je pojavila nekaj minut po dogodku glede preiskave. "Ne morem se znebiti tega, da gre za politično motivirano napoved," je poudaril. V kolikor se bodo pritiski na posamezne policiste nadaljevali, jih bodo, tako Mlekuš, v sindikatu z vsemi pravnimi in drugimni sredstvi zaščitili.

Kritike policije zaradi ukrepanja na petkovi proslavi

Kot smo že poročali, je do ukrepanja policistov poleg notranjega ministra Aleša Hojsa in generalnega direktorja policije Antona Olaja kritičen tudi predsednik vlade. Na družbenih omrežjih se je zaradi tega vnela prava besedna vojna, je poročala Televizija Slovenija. Premier Janez Janša je prek Twitterja sporočil, da je policija pri varovanju gostov državne proslave "zahtevno delo dobro opravila" in da je incident na Prešernovem trgu treba preiskati. "Kam pa pridemo, če bo že kar sin državnega tožilca (Jaša Jenull, op. p.) ukazoval policiji?" se je še vprašal Janša.

Skupina rumenih jopičev poskrbela za manjši incident

Hojs: Neprijavljenih shodov brez ustrezne reakcije policije ne smemo več tolerirati

Olaj je sicer v soboto jasno poudaril, da petkov neprijavljeni shod in ukrepanje policije zoper skupino rumenih jopičev zahtevata jasne odgovore javnosti.

Kot je zapisal, je zadeva "v fazi razčiščevanja" in da bo verjetno več informacij o tem znanih v ponedeljek. Hojs pa je prek Twitterja sporočil, da policija v povezavi z ukrepanjem zoper skupino rumenih jopičev pripravlja poročilo. Dodal je, da so po njegovi oceni ti brez potrebe prišli na Prešernov trg, saj bi lahko "kulturno proslavljali na Trgu republike". Še posebej pa je razburil z izjavo: "Ne meči biserov med svinje, pravi Sveto pismo in lahko bi sledili tej modrosti." Danes pa je svojo oceno ravnanja policistov dopolnil z besedami, da mora policija poleg sodstva skrbeti tudi na videz nepristranskosti, saj sicer "s svojimi ravnanji po nepotrebnem vznemirja državljane". "Zdi se, kot da v petek ni bilo tako, a počakajmo na analizo in poročilo. Neprijavljenih shodov brez ustrezne reakcije policije ne smemo več tolerirati," je še dodal notranji minister.