"Mislim, da minister ve, kaj pove, ve s premislekom, kaj pove. In za to tudi sprejema vso odgovornost. Takšen je njegov pristop, jaz o tem ne morem soditi, verjetno tudi drugi ne," je generalni direktor komentiral izjave notranjega ministra Aleša Hojsa. Foto: BoBo

Ko ustrezne službe v policiji zaznajo primere, ko je bila kakorkoli ogrožena integriteta posameznih zaposlenih ali sistema kot celote, jih proučijo in preverijo predvsem, ali obstajajo kakršnikoli elementi kaznivega dejana ali prekrška ter na podlagi tega tudi ustrezno ukrepajo, je zatrdil generalni direktor policije Anton Olaj. Ob tem poudarja, da policija lahko in mora izvajati tista pooblastila, ki temeljijo na zakonu. "Ne glede na to, da smo velikokrat izpostavljeni raznim pritiskom, morajo ukrepi policije temeljiti na enakosti do vseh deležnikov. Tako bo tudi v primeru, ki ga izpostavljate," je dodal Olaj.

Notranji minister Aleš Hojs je namreč pred kratkim tiste policiste, ki se niso cepili proti covidu-19, označil za mevže. Že pred časom je policistke in policiste na družbenem omrežju Twitter označil za lenuhe. Sindikat policistov Slovenije je zato na Olaja naslovil poziv zaradi žaljivih ministrovih izjav. Od generalnega direktorja policije so zahtevali pojasnila, ali bo zaščitil integriteto policije in ali se bo odzval na ministrove izjave.

Hojs policijskim sindikalistom: Začnite delati, lenuhi!

Olaj je sporočil, da od omenjenega sindikata pričakuje, da se bo v okviru izvajanja socialnega dialoga kadarkoli obrnilo na vodstvo policije, "kjer lahko skupaj proučimo stanje na področju varstva pravic zaposlenih in se tudi dogovorimo o morebitnih potrebnih ukrepih". Predlaga tudi, da sindikat svoje delo tudi v nadaljevanju opravlja skladno z določili kolektivne pogodbe za policiste. Ta določa, da morajo sindikalni zaupniki opravljati sindikalno delo tako, da ne zmanjšujejo delovne učinkovitosti delodajalca ali neutemeljeno ne povzročajo slabih medsebojnih odnosov v delovnem okolju.

Generalni direktor policije sicer prejšnji teden za Večer ni želel komentirati omenjenih Hojsovih izjav na račun policistov. "Mislim, da minister ve, kaj pove, ve s premislekom, kaj pove. In za to tudi sprejema vso odgovornost. Takšen je njegov pristop, jaz o tem ne morem soditi, verjetno tudi drugi ne," je dejal v pogovoru za sobotno prilogo Večera.