Publicist Igor Omerza je predstavil svojo novo knjigo. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Žužek
Publicist Igor Omerza je predstavil svojo novo knjigo. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Žužek
Eksplozija v Velikovcu
Atentat v Velikovcu leta 1979 je po besedah Igorja Omerze izvedla Udba. Foto: MMC RTV SLO

V Svetovnem slovenskem kongresu je potekala predstavitev knjige avtorja Igorja Omerze z naslovom Od Belce do Velikovca ali Kako sem vzljubil bombo, ki jo je pripravila Mohorjeva založba Celovec.

Toplišek želel nasilno zrušiti komunistični režim
Knjiga je sestavljena iz dveh delov. V prvem Omerza opisuje življenje slovenskega emigranta v Zahodni Nemčiji Janeza Topliška, ki je želel z bombnim napadom zrušiti komunistični sistem v Jugoslaviji.

Toplišek je v Nemčiji med drugim ustanovil Organizacijo slovenskih protikomunistov. Njegovo delovanje je podrobno spremljala Udba, zato je bil pri poskusu ilegalnega vstopa v Jugoslavijo leta 1963 ujet in aretiran. Obsojen je bil na 14-letno zaporno kazen na Golem otoku. Od tam je bil premeščen v Staro Gradiško, kjer je bil leta 1965 pri poskusu pobega ubit.

"Operativna odgovornost za Velikovec na Ertlu in Zemljariču"
V drugem delu knjige se Omerza osredotoča na bombne atentate na avstrijskem Koroškem, predvsem na atentat v Velikovcu leta 1979, ki sta ga povzročila sodelavca Udbe Marina Blaj in Luka Vidmar.

Omerza je pojasnil, da želi dokazati, da sta za slednjega, vsaj v operativnem smislu, najbolj odgovorna takratni načelnik Službe državne varnosti (SDV) Tomaž Ertl in notranji minister Janez Zemljarič, "kar se še danes prikriva".

Prepričan je, da sta za atentat vedela tudi član predsedstva Zveze komunistov Jugoslavije Stane Dolanc in France Popit, nekdanji predsednik predsedstva Socialistične republike Slovenije. Marsikaj naj bi po njegovem vedel tudi Mitja Ribičič, nekdanji predsednik Zveze komunistov Jugoslavije.

"Velikovec - klasičen akt mednarodnega terorizma"
"Dokazujem, da je šlo za klasičen akt mednarodnega, državnega terorizma. Voden je bil iz Beograda in izveden prek slovenskega SDV-ja," je poudaril in dodal, da je imela slovenska Udba štiri posebne podcentre, ki so delovali v zamejstvu. V svoji knjigi posebej opisuje delovanje podcentra Sora, ki je deloval na avstrijskem Koroškem in naj bi bil vpleten v več atentatov, tudi tistega v Velikovcu.

Pojasnil je, da so za atentat v Velikovcu v Ljubljani na supertajnem procesu, za katerega smo izvedeli šele čez 30 let, sodili "trem mariborskim Udbovcem", Petru Božiču, Vilibaldu Mlakarju in Ivu Mravljetu. Kot pravi, je bil proces montiran, da bi avstrijskim oblastem pokazali, da so obračunali s skupino ekstremnih Udbovcev, ki so na svojo roko izvedli atentat v Velikovcu.

"Jasno je, da tega niso mogli samovoljno delati. Kdor je poznal delovanje tajnih služb v prejšnjem režimu, ve, da je nemogoče, da bi neka skupina Udbovcev sama metala bombe po Koroškem," je izpostavil.

Omerza: Udba je izvedla tajne preiskave pri Borisu Pahorju
Po njegovih besedah je Udba v zamejstvu vohunila predvsem za katoliško-konservativnim delom zamejskih Slovencev, med drugim tudi za sodelavci Mohorjeve družbe in Narodnega sveta koroških Slovencev. Tovrstno delovanje naj bi izvajala tudi na Tržaškem, kjer naj bi bile tajne preiskave izvedene tudi pri pisatelju Borisu Pahorju.