Onesnažen pesek so v Celju odkrili pri širši raziskavi vplivov okolja na zdravje otrok. Foto: RTV SLO
Onesnažen pesek so v Celju odkrili pri širši raziskavi vplivov okolja na zdravje otrok. Foto: RTV SLO
Ali zdravje otrok v resnici ni ogroženo? Foto: RTV SLO
Igra v peskovniku
Zavod za zdravstveno varstvo Celje je pojasnil, da ob običajni igri v peskovniku ni pričakovati akutnih učinkov na zdravje otrok, saj je čas igranja otrok v peskovniku kratek, pri igri pa so tudi odrasli, zato količina vnesene mivke v telo ni velika. Foto: RTV SLO

Rimsko cesarstvo naj bi po anekdoti propadlo ravno zaradi svinca, ki deluje na možgane. Stari Rimljani naj bi ga zaužili prek hrane iz lončenih posod, v katerih je bil tudi svinec.

Peter Otorepec

Na Zdravstvenem inšpektoratu RS-a so sporočili, da so sporno mivko proizvajalca Rudnik svinca in cinka Mežica iz Žerjava pri Mežici našli v peskovnikih petindvajsetih vrtcev. V petih vrtcih so mivko že zamenjali, v preostalih pa bodo to naredili v kratkem, vendar se otroci v teh peskovnikih ne igrajo več.

Zdravstveni inšpektorat je ob tem objavil tudi seznam teh vrtcev:
CELJE - Vrtec Slovenske Konjice, enota Tatenbach, Vrtec Podčetrtek, Vrtec Bistrica ob Sotli, Vrtec Vitanje;
MARIBOR - VVZ Jadvige Golež, Maribor (mivka še ni bila uporabljena);
KRANJ - VVZ Medvode - Enota Pirniče, VVZ Medvode - Enota Smlednik, VVZ Medvode - Enota Ostržek;
DRAVOGRAD - Vrtec Brezno, Vrtec Podvelka;
LJUBLJANA - Vrtec Trnovo - 2 enoti, Vrtec Kurirček v Logatcu, Vrtec Brezovica - 4 enote imajo pomešano mivko iz Mežice z drugimi mivkami, VVZ Kekec, Grosuplje - 7 enot, OŠ Janka Kersnika Brdo - vrtec Medo, OŠ Moravče - Vrtec Vojke Napokoj;

Mivka res ne ogroža zdravja otrok?
Mivko, v kateri so bile povečane vrednosti kadmija in svinca, so sicer najprej odkrili na Celjskem, v enotah celjskih javnih vrtcev. Na sestanku sveta staršev celjskega vrtca Anice Černejeve so predstavniki vrtca, mestne občine in zavoda za zdravstveno varstvo zaskrbljenim staršem pojasnjevali, kako se je v peskovnikih znašel onesnaženi pesek in kakšno je tveganje za zdravje otrok. Po mnenju strokovnjakov zdravje malčkov, ki so se igrali v onesnaženi mivki, ni ogroženo. Natančen odgovor bodo dali zdravstveni pregledi najbolj izpostavljenih otrok. Te naj bi opravili v četrtek, izvidi pa bodo znani v petek.

Starši so ravnanje vseh, ki so bili vpleteni v dobavo peska iz Mežice, predvsem pa dobavitelja, podjetje Ekos, označili za neodgovorno. Kritični so bili tudi do vodstva vrtca, češ da jih je slabo obveščalo o spornem vprašanju. Strinjali so se, da je treba sprejeti normative in po vsej državi poskrbeti za to, da bo mivka v peskovniku neoporočena. V javnih vrtcih celjske občine so namreč opozorili, da v veljavni zakonodaji ni standardov, ki bi govorili o primernosti posamezne mivke za igro otrok, zato jo proizvajalci lahko nemoteno prodajajo v te namene.

Otroci še posebej občutljivi na vnos svinca
Na Inštitutu za varovanje zdravja RS-a je svetovalec vodje Centra za zdravstveno ekologijo Peter Otorepec za MMC pojasnil, da je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije na svetu 12 milijonov otrok, ki imajo poškodbe možganov zaradi zastrupitve s svincem. Vnos te težke kovine poteka prek dihal in prebavil z vodo, hrano, peskom, z nekaterimi barvami, s prahom v zraku.

Svinec deluje na različne sisteme v organizmu, prvi znaki pa se pokažejo najprej na centralnem živčnem sistemu, in sicer že pri koncentraciji 10 mikrogramov na deciliter v krvi, a tudi manj. Pri daljši navzočnosti svinca v organizmu se pri otroku pokažejo nemir, hiperaktivnost, vedenjske motnje, predvsem pa motnje pri učenju branja in računanja. Pri visokih koncentracijah je zaslediti tudi zastoj rasti. Otroci so še posebej občutljivi na svinec, saj je absorpcija te kovine pri njih zelo visoka.

B. R.

Rimsko cesarstvo naj bi po anekdoti propadlo ravno zaradi svinca, ki deluje na možgane. Stari Rimljani naj bi ga zaužili prek hrane iz lončenih posod, v katerih je bil tudi svinec.

Peter Otorepec