Onkološki inštitut si želi postati referenčna ustanova na območju držav nekdanje Jugoslavije ter bližnjega dela Avstrije in Italije za določene vrste zdravljenja. Foto: RTV SLO
Onkološki inštitut si želi postati referenčna ustanova na območju držav nekdanje Jugoslavije ter bližnjega dela Avstrije in Italije za določene vrste zdravljenja. Foto: RTV SLO
Onkološki inštitut
Največ truda bo zahtevala selitev operativnih dejavnosti, ker se bo takrat selilo tudi največ bolnikov, saj imajo tam okoli 100 bolniških postelj. Foto: RTV SLO
Selitev onkoloških bolnikov

Direktor inštituta Aljoša Rojec je pojasnil, da so si za cilj postavili predvsem to, da bi odpravili vse težave in da bi bila nova stavba primerna za bivanje. Za postopno selitev so se odločili zato, da bi ta potekala čim bolj urejeno in brez težav.

Med selitvijo sočasno delovanje na stari in novi lokaciji
Da bi se izognili morebitnim težavam ob zagonu naprav in oddelkov na novih lokacijah, nameravajo obdržati hkratno delovanje tako na starih kot novih lokacijah, zato da bi ob morebitnih težavah na novi lokaciji imeli rezervo.

Magnetna resonanca in CT-ddelek za radiologijo že delujeta na novi lokaciji, druge naprave pa še povezujejo v računalniško mrežo. Oddelek naj bi v celoti začel delovati avgusta. Takrat naj bi na oddelku za nuklearno medicino začela delovati tudi nova pet CT-naprava, tako da bolnikov ne bo več treba pošiljati na preiskave v tujino.

Največ truda bo zahtevala selitev operativnih dejavnosti, ker se bo takrat selilo tudi največ bolnikov, saj imajo tam tudi okoli 100 bolniških postelj. Dve operacijski dvorani že delujeta v novih prostorih, druge pa bodo odprli avgusta.

Odločitev o zamenjavi novih miz še vedno velja
Rojec je povedal, da odločitev o zamenjavi novih operacijskih miz iz zadnjega razpisa ministrstva za zdravje še velja. S predstavniki proizvajalca se je Rojec dogovoril, da bodo operacijske mize zamenjali na dan selitve, da bo s tem manj komplikacij. Isti dan, ko bodo mize pripeljali, se bo tudi operativno osebje začelo učiti na njih.

Ob selitvi bodo zagnali tudi novo rentgentsko napravo na oddelku za teleradioterapijo, ki bo zamenjala 16 let staro napravo. Oddelek za brahiradioterapijo, kjer opravljajo tarčno obsevanje bolnikov, pa bodo dobili še dve dodatni napravi.

OI si želi ostati v svetovnem vrhu v raziskovalni dejavnosti in pri zdravljenju
Onkološki inštitut si želi, glede na vrhunsko opremo, ki jo imajo in jo bodo še dobili, po Rojčevih besedah, ostati v svetovnem vrhu v raziskovalni dejavnosti in pri zdravljenju. Poleg tega želijo postati referenčna ustanova na območju držav nekdanje Jugoslavije ter bližnjega dela Avstrije in Italije za določene vrste zdravljenja, saj sta milanska in dunajska ustanova prvi najbljižji, ki se lahko primerjata z Onkološkim inštitutom.

Klimatizacije in legionele so se resno lotili, težave s klimatsko napravo že odpravljajo, legionele pa v vodovodnem omrežju nove stavbe ni. Tam, kjer je po analizah legionela še prisotna, stalno izvajajo tako toplotne kot klorne šoke, ko bo toplotno omrežje dokončno urejeno, pa bo po Rojčevem mnenju tudi ta težava odpravljena.

Selitev onkoloških bolnikov