Bohinc bo najverjetneje nabral dovolj glasov podpore. Foto: MMC RTV SLO
Bohinc bo najverjetneje nabral dovolj glasov podpore. Foto: MMC RTV SLO
Opozicija proti Bohincu

Rektor Univerze na Primorskem Bohinc se je na poziv prijavil sam, in sicer kot strokovnjak za gospodarsko pravo, predsednik republike Danilo Türk pa je predlog že posredoval v parlament.

A v SDS-u menijo, da gre za kandidata z bistveno političnim ozadjem, je za TV Slovenija poročala Nina Mrzlikar. Poslanec Jože Tanko tako zatrjuje, da se tako na ustavno sodišče "ponovno uvaja inštitut komisarja". "Tak podoben primer je v preteklosti že bil, ko je bil ustavni sodnik Ciril Ribičič."

SLS: Bohinc bi moral dalje biti rektor
Tudi iz SLS-a so sporočili, da Bohinca ne bodo podprli, saj menijo, da bi ta moral nadaljevati delo kot rektor. Prav tako opozarjajo, da gre za človeka z dolgoletno politično kariero, ki naj bi zdaj "v domnevno povsem nevtralni vlogi zasedel funkcijo ustavnega sodnika, kar je po našem mnenju nesprejemljivo in škodi ugledu Ustavnega sodišča Republike Slovenije kot najvišjega sodnega organa v državi".

Podpore nima niti v tretji opozicijski stranki, v SNS-u, katerega predsednik Zmago Jelinčič trdi, da je bil Bohinc v času osamosvajanja proti samostojnosti Slovenije. "Bil je med organizatorji gibanja za Jugoslavijo," dodaja.

Kumer: Bohinčeve reference najboljše
Rado Bohinc ima parlamentarno podporo, torej glasove 46 poslancev, načeloma sicer zagotovljeno, saj ga podpirajo koalicijske stranke in nepovezani poslanci. Vodja poslanske skupine SD-ja Dušan Kumer je tako prepričan, da glede na reference, ki jih ima, močno vodi pred drugimi tremi kandidati.

Kot je znano, se 24. maja izteče mandat ustavnemu sodniku Jožetu Tratniku, prijavljeni kandidati za to mesto pa so bili še nekdanji državni pravobranilec Lucijan Bembič, višji sodnik Damjan Gantar in Marko Novak z Evropske pravne fakultete v Novi Gorici.

Opozicija proti Bohincu