Foto:
Foto:

V njem predlagajo nov, evropski način plačevanja RTV-prispevka, saj nobena država članica EU-ja nima ureditve, v kateri je naročnina vezana na električni priključek. Naročnina bi bila tako vezana na posest radia oz. televizije, a bi imel naročnik možnost podpisa izjave o "negledanju" programa, s čimer bi bil oproščen plačila prispevka.

V primeru neresničnosti izjave so predvidene sankcije, podpisani poslanci pa s predlogom želijo zvišati kakovost programa RTVS-ja, pluralnost in zadovoljitev potreb in pričakovanj uporanikov.

RTV Slovenija odgovarja
Ob današnji vložitvi Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o Radioteleviziji Slovenija, ki jo je vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Francetom Cukjatijem, RTV Slovenija podaja naslednjo izjavo:

Amsterdamski protokol, kot del Amsterdamske pogodbe, ki dopolnjuje pogodbo o Evropski Uniji določa, da so države članice pristojne oz. svobodne, da podelijo, definirajo in organizirajo sistem financiranja javnih RTV organizacij, pod pogojem, da tak sistem zagotavlja javnim RTV organizacijam politično in gospodarsko neodvisnost pri ustvarjanju, pripravljanju in oddajanju radijskih in televizijskih programov, ki so v javnem interesu.

Omenjena dejstva so izrecno zapisana tudi v direktivah Evropske unije. V letošnji resoluciji parlamentarne skupščine Sveta Evrope pa je še posebej izpostavljeno, da so države dolžne poleg politične zagotoviti tudi gospodarsko neodvisnost javnih RTV.

Tudi Ustavno sodišče republike Slovenije je v svoji odločbi poudarilo, da je zakonodajalec s tem, ko je financiranje nacionalnih programov izločil iz državnega proračuna in odločitev višine naročnine ter njene izterjave v veliki meri prepustil RTV Slovenija, javnemu zavodu zagotovil določeno stopnjo samostojnosti, potrebno zaradi preprečitve političnih in gospodarskih vplivov na programsko vsebino in kakovost.

Obvezno plačevanje dajatve za javno radiotelevizijo je običajno in domala povsod uveljavljeno. Po državah je različen le način izpolnjevanja te obveznosti. RTV prispevek omogoča RTV Slovenija, da kot samostojen in neodvisen javni medij pripravlja raznovrstne programske vsebine za vse skupine prebivalcev Slovenije in tako uresničuje javni interes. To želimo kot samostojen in neodvisen medij delati tudi v bodoče.

Razumemo pa nenehne želje organiziranih in neorganiziranih skupin po spremembah delovanja javnega zavoda in poskusov onemogočanja oziroma ožanja samostojnosti javnega zavoda in podleganju političnim pritiskom, kar naj bi predstavljal tudi tokratni predlog skupine poslancev.