Bo Kučan ostal brez dobršnega dela pokojnine? Foto: BoBo
Bo Kučan ostal brez dobršnega dela pokojnine? Foto: BoBo
Nižja nadomestila funkcionarjem

DZ je sklenil obravnavo več novel zakonov, s katerimi se za različne funkcionarje predlaga znižanje nadomestil po prenehanju mandata za 20 odstotkov. Največ razprave je bilo prav okoli razlike med pokojnino in plačo nekdanjega predsednika republike.

Novela predlaga črtanje pravice nekdanjega predsednika, da po izteku prejemanja nadomestila dobiva mesečni prejemek, ki predstavlja razliko med njegovo plačo oz. pokojnino in 80 odstotki plače predsednika republike.
Prav tako se za nekdanjega predsednika predlaga skrajšanje pravice do pisarniškega prostora, svetovalca in poslovnega sekretarja ter do uporabe službenega vozila z voznikom na največ eno leto.

V okviru obravnave zakonskega predloga na matičnem delovnem telesu je bilo sprejeto dopolnilo, s katerim bi se te pravice črtale tudi za nekdanjega predsednika, ki mu je funkcija prenehala pred uveljavitvijo zakona. Tako bi torej črtali tudi to pravico nekdanjega predsednika Milana Kučana.
SD in PS proti
V PS-ju so slednjemu predlogu nasprotovali in vložili predlog dopolnila, s katerim bi za nekdanje predsednike, ki jim je funkcija prenehala pred uveljavitvijo novele, ohranili pravico do tega prejemka. V PS-ju so prepričani, da predlog koalicije ne prinaša velikega prihranka državnemu proračunu, ruši pa ugled funkcije nekdanjega predsednika republike.

Dopolnilo so podprli tudi v SD-ju, Mirko Brulc pa je napovedal, da zakona ne bodo podprli, če dopolnilo ne bo vključeno. Pri tem je poudaril, da se s predlaganimi zakoni znižuje ugled politikom in tudi funkcionarjem.

Nasprotno so v koaliciji predlogu, kot je bil dopolnjen na matičnem odboru, napovedali podporo. Iva Dimic (NSi) je poudarila, da se jim zdi poseg v pravice nekdanjega predsednika ustrezen z vidika zagotavljanja načela enakost. Enako je poudarila Sonja Ramšak (SDS). Pojasnila je, da tukaj nista pomembna ime in priimek nekdanjega predsednika, ampak gre za to, da so vsi nekdanji predsedniki izenačeni v vseh pravicah.

Nižja nadomestila funkcionarjem