Optanti so venec najprej položili v Rodiku pri Kozini, nato pa še v Kopru. Foto: EPA
Optanti so venec najprej položili v Rodiku pri Kozini, nato pa še v Kopru. Foto: EPA
V nedeljo je bil dan spomina na žrtve v fojbah in eksodus. Foto: MMC RTV SLO

Predstavnica PU Koper Anita Leskovec je za MMC povedala, da je policija na podlagi teh informacij ugotovila, da gre za zborovanje, ki ga je po zakonu treba prijaviti. Policisti policijske postaje Kozina so zato na Krvavem potoku ustavili avtobus, v katerem so bili člani organizacije Unione degli Istrani, Zveza Istranov, za njim pa se je ustavil še kombi. Člani so bili namenjeni v Rodik pri Kozini, da bi pred kraškim breznom položili venec v spomin na žrtve fojb.

Policisti so predsednika društva Massimiliana Lacoto opozorili, da nameravano zbiranje ni prijavljeno, in predlagali, da ga organizator prijavi, kar pa je ta zavrnil in dejal, da bodo načrtovani program pred zaprtim premogovniškim rovom v Rodiku izvedli.

Predsednik društva Zveze Istranov je za Radio Slovenija povedal, da so mu polcisti zasegli osebno izkaznico in mu jo po plačilu kazni za prometni prekršek vrnili. Ostalih 81 članov zeveze je medtem odšlo do jame, kjer so položili venec. Zatem so se odpravili še v Koper, na Gortanov trg, a jih je na parkirišču pričakala policija.

Skupina dvakrat kršila zakon o javnih zbiranjih
Policisti so zato po shodu zaradi kršitve določil 38. člena Zakona o javnih zbiranjih organizatorju na kraju dogodka izrekli globo. Skupina se je kljub vnovičnem opozorilu policije z avtobusom odpeljala v Koper, kjer je kršitev ponovila na Gortanovem trgu. Policisti so ukrepali enako kot ob kršitvi v Rodiku ter pravno in odgovorno osebo kaznovali z globo, je za MMC še povedala Leskovčeva.

Lacoto se ob dogodku sprašuje, kako je možno, da so izvedli manifestacijo, če je slovenska policija presodila, da gre za neavtorizirano manifestacijo. Pojasnil je, da se v Italiji in drugih državah, kljub plačilu kazni, ne smeš izpeljati manifestacije. Dodal je, da so ljudi najbolj prestrašile grožnje z besedami, kot so "če boste šli naprej, pazite, kaj se vam lahko zgodi". Lacoto je zaključil, da bodo zaradi dogodka iskali pravico po sodni poti.

A. K. K.