Pahor se je odločil začasno ustaviti potrjevanje novih veleposlanikov. Foto: BoBo
Pahor se je odločil začasno ustaviti potrjevanje novih veleposlanikov. Foto: BoBo

Med novoimenovanimi veleposlaniki, ki so objavljeni v zadnjem uradnem listu, so Simona Leskovar, ki odhaja na mesto veleposlanice na Japonsko, Anita Pipan odhaja v Grčijo, Andrej Benedejčič gre za vodjo stalnega predstavništva pri ZN-u, Ovseju in drugih mednarodnih organizacijah na Dunaju, Jelko Kacin pa za vodjo stalnega predstavništva pri Natu v Bruslju.

Veleposlaniški stolček bo na Češkem zasedel Leon Marc, na Kitajskem ter v Vietnamu bo funkcijo veleposlanika opravljal Janez Premože, v Romuniji pa Mihael Zupančič.

Še kar nekaj mest nezasedenih
Letos se sicer izteče mandat 21 veleposlanikom, generalnim konzulom in vodjem misij pri mednarodnih organizacijah. Že od lanskega decembra je izpraznjeno tudi veleposlaniško mesto v Beogradu. Od še nezasedenih veleposlaniških mest, kjer je mandat veleposlanikom že potekel, za zdaj ostajajta odprti mesti v Albaniji in Argentini.

Do konca avgusta mandat poteče tudi veleposlanikom v Podgorici, Ankari, Rimu, Zagrebu, Parizu in New Delhiju, do konca leta pa še veleposlanikoma v Brasilii in Tel Avivu ter generalnemu konzulu v Monoštru.

Pahor se je sicer po torkovem sestanku s premierjem Mirom Cerarjem na temo veleposlanikov po nedavni objavi poročil o nadzoru, ki so razkrila kršitve slovenskih diplomatov od leta 2009, odločil za zadržanje nadaljnjih podpisov ukazov o imenovanju novih veleposlanikov.