Učenje na daljavo bodo prihodnji teden nadaljevali dijaki, osnovnošolci pa bodo še na počitnicah. Foto: Reuters
Učenje na daljavo bodo prihodnji teden nadaljevali dijaki, osnovnošolci pa bodo še na počitnicah. Foto: Reuters

Vladni ukrepi za omejevanje širjenja novega koronavirusa bodo podaljšani za en teden. To je že včeraj po večernem posvetu ožje vladne ekipe in strokovne svetovalne skupine prek Twitterja sporočil premier Janez Janša, ki pričakuje, da se bodo ukrepi, če jih bomo dosledno upoštevali, čez od sedem do deset dni začeli postopno sproščati. V veljavi še vedno ostajajo tudi omejitev gibanja ponoči, omejitev prehajanja med občinami in prepoved zbiranja nad šest ljudi. Kako pa bo v prihodnjem tednu videti izobraževanje šolarjev?

Ukrepi glede gibanja in nošenja mask podaljšani

Kar je vladni govorec Jelko Kacin že zjutraj povedal za Televizijo Slovenija, je na novinarski konferenci potrdila tudi šolska ministrica Simona Kustec. Osnovnošolci prihodnji teden ostajajo na počitnicah, dijaki v srednjih šolah pa bodo nadaljevali učenje na daljavo. Po besedah ministrice je del razloga za takšno odločitev povezan s slabo epidemiološko sliko, pri drugem delu pa gre za spoštovanje glasu, ki so jim ga prinesli predstavniki ravnateljskih vrst: "Ravnatelji vrtcev in osnovnih šol so nas obvestili, da se soočajo z obolelim kadrom, zato smo se odločili, da počitnice podaljšamo za en teden. V društvu ravnateljev srednjih šol pa so nas obvestili, da si ne želijo podaljšanja počitnic, saj so na pouk na daljavo dobro pripravljeni, nadomeščanje pa bi bilo za vse prenaporno." Kot je pojasnila ministrica, predvsem v osnovnih šolah potrebujejo teh pet dni, da se zaposleni pozdravijo in ta čas izkoristijo za pripravo na prihajajoče tedne. "Naj povem, da smo vsem ravnateljem poslali okrožnice, v katerih smo poseben dokument namenili tudi opomniku Zavoda RS za šolstvo, kjer še dodajajo določene usmeritve in vsebine za učitelje, ki so povezane z izobraževanjem na daljavo. To je lahko tudi eno od gradiv, ki jih bodo v prihodnjem tednu učitelji obravnavali," je dodala.

Podaljšanje počitnic še ne pomeni tudi podaljšanja šolskega leta

Vrtci lahko na podlagi odločitev županov v zmanjšanem obsegu še naprej zagotavljajo nujno varstvo za otroke, katerih starši so zaposleni in varstva ne morejo zagotoviti na drugačen način.

Starši, ki v naslednjem tednu otrok ne bodo pripeljali v vrtec, so plačila za dneve odsotnosti otroka oproščeni, so navedli na ministrstvu.

Iz Mestne občine Maribor so sporočili, da bodo tudi od 2. novembra naprej zagotovila delovanje posameznih vrtčevskih enot, v katerih se bo v času ukrepov izvajalo dežurstvo.

Varstvo predšolskih otrok bo tako tudi v prihodnjem tednu zagotovljeno po vsej mestni občini, vendar bo namenjeno le družinam, v katerih so, v skladu z odlokom vlade, starši zaposleni in varstva ne morejo zagotoviti na drug način, so pojasnili v sporočilu.

Seznam odprtih vrtcev

Ministrstvo za izobraževanje je objavilo posodobljen seznam odprtih vrtcev, ki zagotavljajo nujno varstvo. Na seznamu vrtcev, ki zagotavljajo nujno varstvo za otroke, katerih starši so zaposleni in varstva ne morejo zagotoviti na drug način, je trenutno 274 zavodov. Število odprtih vrtcev za nujno varstvo sicer narašča, seznam se vseskozi posodablja.

Višje strokovne šole ter visokošolski zavodi pa bodo po besedah ministrice proces izobraževanja na daljavo izvajali po usmeritvah, ki so jih sprejeli sami. Odprti pa ostajajo zavodi za delo z otroki s čustvenimi in z vedenjskimi motnjami, še naprej pa veljajo izjeme, ki so v tem tednu veljale za dijaške in študentske domove.

"S podaljšanjem počitnic v osnovnih šolah in s šolanjem na daljavo ter z omejitvami pri varstvu otrok si dajemo čas, da tudi na takšen način pripomoremo k umirjanju razmer," je dejala Kustečeva in dodala, da podaljšanje počitnic za teden dni še ne pomeni tudi podaljšanja šolskega leta. Prepričana je, da bodo lahko šolarji dodaten počitniški teden nadomestili znotraj šolskega leta: "Usedli se bomo z ravnatelji in stroko ter poiskali optimalno rešitev za teh pet dni. Ta čas si želimo nadomestiti s tistim najbolj zdravim delom izobraževalnega procesa, kar pomeni procesa, ki bo potekal v živo. Teh pet dni, to je tudi strokovna ocena, sicer še ne predstavlja nobene usodne težave. Kot rečeno: zanesljivo bomo našli najboljšo rešitev za vse." Ob tem je znova vse pozvala k razumevanju, strpnosti in sodelovanju: "Danes moramo biti najprej solidarni, ne sebični. Razumeti moramo, zakaj je treba še en teden ostati doma. Osnovnošolci, ostanite v učni formi, berite, ponavljajte snov, poglejte kakšen poučen dokumentarni film, ne pozabiti ne oddajo Infodrom, Časoris ... In seveda ne pozabite na gibanje. Verjamem, da boste namige dobili tudi od učiteljev in staršev."

Ali so starši otrok nižjih razredov upravičeni do nadomestila za varstvo otrok?

Po besedah ministrice delovnopravna ureditev ostaja enaka kot ves čas. V skladu s petim protikoronskim svežnjem so za takšne primere zagotovljene možnosti plačila nadomestil. "Tako kot v tem tednu imajo starši otrok do 12. leta možnost uveljavljati svojo odsotnost in so na račun tega, da ostajajo doma z otroki, tudi plačani. Pri drugih otrocih se pričakuje, da so dovolj veliki, da poskrbijo zase, dokler se starši ne vrnejo iz službe," je pojasnila ministrica.

Starši otrok do vključno petega razreda osnovne šole, ki bodo zaradi varstva otrok ostali doma, bodo upravičeni do nadomestila plače v vrednosti 80 odstotkov.

Sorodna novica Maske na prostem podaljšane za dva tedna, dovoljene nekatere storitve, odprte knjižnice

Odzivi na odločitev ministrstva različni

"Vem, da na šolah, kjer smo se že srečali ali pa se še srečujemo s poročili naših zaposlenih, da so pozitivni na test koronavirusa, to odločitev vlade zelo pozdravljamo. Po drugi strani pa na tistih šolah, kjer te izkušnje še nimajo, niso preveč zadovoljni s podaljšanjem počitnic," je dejal predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Gregor Pečan. Ob tem je pojasnil bistveno razliko med delom na daljavo in počitnicami: pri delu na daljavo morajo starši učencem, ki so na razredni stopnji, še zelo veliko pomagati, med počitnicami pa to ni potrebno.

Kot je opozoril, trenutne številke sicer kažejo, da je situacija zelo resna, saj je kar veliko šol, ki niti dela na daljavo ne morejo zagotoviti, ker imajo v bolniškem staležu preveč učiteljev, zlasti na razredni stopnji.

Predsednici Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije Fani Al-Mansour pa se zdi odlično, da srednješolci nadaljujejo pouk, čeprav na daljavo. Ob tem je izrazila upanje, da bodo čim prej prešli na model C, ko se dejansko vračajo v šole tisti, za katere bi ravnatelji presodili, da morajo obiskovati pouk. "To so predvsem dijaki nižjega poklicnega izobraževanja, maturanti in dijaki zaključnih letnikov poklicnega izobraževanja, ki imajo pol leta pouk, pol leta pa prakso pri delodajalcih," je pojasnila za STA.

Ravnatelji za več avtonomije

Da šolam odločitev vlade o podaljšanju počitnic trenutno odgovarja z organizacijskega vidika, je za Televizijo Slovenija potrdila tudi Katarina Pajer Povh, ravnateljica Osnovne šole Tončke Čeč v Trbovljah. "Menim, da bi bila to dobra odločitev, bi se pa lahko mogoče tudi že povedalo, kaj bo potem sledilo, da se lahko tudi starši in družine doma pripravijo na morebitno izobraževanje na daljavo," je dejala.

Ravnatelji in ravnateljice se sicer zavzemajo, da bi imele šole pri odločanju, kako izpeljati poučevanje, več avtonomije. Na Osnovni šoli Tončke Čeč v Trbovljah denimo niso imeli še nobene okužbe med svojimi učenci, tako da bi lahko načeloma brez sprememb izvajali pouk v šolskih klopeh.

"Dodaten teden počitnic v tem trenutku ni težava, pet dni lahko nadomestimo pozneje ob sobotah, postavlja pa se vprašanje, ali bo po tednu dni stanje boljše in bomo lahko začeli pouk v šoli. Če bo pouk od 9. novembra potekal na daljavo, je dodaten teden počitnic le izgubljen čas," pa je za Televizijo Slovenija odločitev vlade o podaljšanju počitnic za osnovnošolce komentiral Jože Tratar, ravnatelj Osnovne šole Pavla Lunačka Šentrupert.

Pogovor z ministrico za izobraževanje

Različni odzivi staršev

Odzivi staršev na podaljšanje jesenskih počitnic so po navedbah združenja zveze aktivov svetov staršev različni, največkrat odvisni od konkretne situacije posamezne družine. V zvezi ugotavljajo, da so v trenutnem stanju tudi starši v zelo težkem položaju, zato se sprašujejo, ali je odločitev o podaljšanju počitnic ta položaj kakorkoli izboljšala.

Predsednik Zveze aktivov svetov staršev Slovenije (ZASSS) Tone Meden je povedal, da se ponovno kaže, da v tako kompleksnem sistemu, kot je šolski, z enim splošnim ukrepom ali modelom lahko rešimo le del težav.

"Sprašujemo se, ali vseeno ne bi bilo bolje, da pristojni pripravijo le nekaj delujočih modelov in definirajo kriterije za njihovo uvedbo, odločanje o tem, kdaj kateri model uvesti, pa prepustijo nižjim ravnem odločanja, regijsko oziroma lokalno," je dejal Meden.

To po njegovem mnenju ne pomeni, da bi morali vso odgovornost odločanja prevzeti le ravnatelji. Dokončno odločitev bi se ob sodelovanju šolstva, zdravstva, socialnega zdravstva, civilne zaščite lahko prepustila tudi županom, je dejal.

Ob vseh pripravah, ki naj bi jih izvajali poleti, se uvaja ukrep, ki ni bil predviden. "Sprejet je v relativno kratkem času in posega v šolski koledar, pri čemer še ni znano, kako bo izvedeno nadomeščanje odpadlih dni pouka," je poudaril. Opozoril je, da se ob tako pripravljenem ukrepu samo po sebi zastavlja vprašanje, na čem temelji oziroma kakšne analize so bile ob tem opravljene. Napovedal je, da bodo v združenju še naprej zbirali odzive staršev.

V nadaljevanju je Meden spomnil na načelno mnenje združenja, ki so ga objavili julija v dokumentu "Priprava osnovnih šol na novo šolsko leto - pogled staršev" in ki tudi v novih okoliščinah ni nič drugačno. V njem so zapisali, da je šola vrednota in bi se morali prizadevati, da bi bili otroci deležni čim več šolskih aktivnosti, če le okoliščine omogočajo, v prostorih šole.

V istem dokumentu so izrazili tudi pričakovanje, da se čas počitnic na najboljši možni način izkoristi za pripravo na novo šolsko leto. V združenju se zdaj sprašujejo, v kolikšni meri se je tako tudi zgodilo.

V združenju so po navedbah Medena prepričani, da se poleti ni preigralo vseh scenarijev poučevanja, kar po njegovem kaže tudi odločitev o podaljšanju jesenskih počitnic, kar ni bilo predvideno v nobenem od objavljenih modelov.

Kako na podaljšanje počitnic gledajo v OŠ?