Kot kaže za zdaj, se bodo šolarji in dijaki še naprej izobraževali na daljavo. Foto: AP
Kot kaže za zdaj, se bodo šolarji in dijaki še naprej izobraževali na daljavo. Foto: AP

Počitniški teden se za slovenske šolarje in dijake počasi končuje, ob tem pa še vedno ni znano, kakšni ukrepi bodo v šolskem prostoru veljali prihodnji teden.

Po neuradnih podatkih TV Slovenija pa bo ministrica za izobraževanje Simona Kustec "najverjetneje podaljšala jesenske počitnice za osnovnošolce in dijake za teden dni, do 8. 11". Dokončno odločitev naj bi sprejeli na večerni seji vlade.

Predsednik Združenja ravnateljev Slovenije Gregor Pečan je na Televiziji Slovenija izrazil pričakovanje, da več informacij glede na to, da je seja vlade danes, pričakujejo jutri. Ob tem je dejal, da bi bilo veliko bolje, če bi odločanje o ukrepih v šolah prestavili na kak drug dan. "Treba se je zavedati, da so v težkem položaju predvsem starši, ki ne vedo, ali v ponedeljek potrebujejo kakšna potrdila ali morajo ostati doma in podobno."

Na vprašanje, kakšne ukrepe bi predlagali sami, če bi imeli to možnost, je Pečan odgovoril, da bi dobili od vodstev šol različne odgovore, skladne s trenutno epidemiološko sliko okolja, del katerega je šola. "Šole, ki so se že soočile z večjim številom obolelih učiteljev, so bolj naklonjene temu, da se počitnice podaljšajo, v primerjavi s šolami, v katerih teh okužb niso imeli," je dejal.

Bodo podaljšali počitnice?

"Realno je pričakovati strožje ukrepe"

Kako bo s poukom po počitnicah?

Ob morebitnem nadaljnjem izvajanju šolanja na daljavo se je treba po njegovem mnenju zavedati tudi obremenjenosti staršev. "Tukaj govorimo o asistenci, ki jo je treba nuditi mlajšim učencem, od 1. do 5. razreda. Jasno je, da pouk na daljavo nikakor ne more ustrezno nadomestiti pouka v fizični obliki, starejši učenci pa verjetno potrebujejo več nekega nadzora, spodbude staršev, ker učitelj ni prisoten."

Eno od pomembnih vprašanj je, ali so slovenske šole pripravljene na dalj časa trajajoče izvajanje izobraževanja na daljavo. Kot je poudaril Pečan, so bistveno bolje pripravljeni, kot so bili v pomladnih mesecih, a si hkrati vsi želijo, da se to ne bi zgodilo. "Jasno je, da je ob trenutnih številkah, ki so res strašne, realno pričakovati strožje ukrepe in seveda se jim bomo pridružili tudi v šolah."

Kar zadeva odločanje o odprtju oz. zaprtju šol, se je Pečan zavzel za več avtonomije vodstev šol, da bi se lahko ravnatelj v soglasju s svetom zavoda in lokalno skupnostjo odločil, kakšen pouk bodo izvajali oz. ali bodo podaljšali počitnice. Teh je v letošnjem letu še precej, tako da bi se "dalo nadomestiti kakšne izpadle dneve, nikakor pa ne več mesecev".

Težave ljubljanskih zasebnih vrtcev ob začetku obratovanja

Na zadnjem seznamu, ki ga je objavilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, je od nekaj manj kot 180 vrtcev, ki so odprti za nujno varstvo, vsaj 11 zasebnih. Ti so imeli na začetku težave predvsem v Ljubljani, ker po besedah predsednice Združenja zasebnih vrtcev Slovenije Taje Steblovnik niso imeli sklepa, ali lahko obratujejo, poroča STA.

Sorodna novica Velik porast števila okuženih med 35. in 45. letom, med okuženimi več žensk

Po odloku vlade namreč to, kateri vrtci in v kakšnem obsegu bodo obratovali v času, ko je delovanje vrtcev na splošno omejeno, določi župan vsake posamezne občine, pri čemer odlok ne ločuje med zasebnimi in javnimi vrtci. V Ljubljani je bila po besedah Steblovnikove težava v tem, da je ljubljanski župan Zoran Janković "pustil odprte javne vrtce, za zasebne pa ni izdal sklepa", čeprav bi po njenem prepričanju moral izdati sklep tako za javne kot za zasebne vrtce. Zasebni vrtci si tako na začetku tedna niso upali odpreti vrat, je povedala.

Ker so nekateri starši menili, da so zaradi tega v neenakopravnem položaju, so se pritožili na ministrstvo, ki je nato zasebnim vrtcem v Ljubljani po besedah Steblovnikove vendarle dalo zeleno luč za obratovanje, če je pri starših obstajala potreba po nujnem varstvu. Namesto sklepa župana tako zdaj po novem zasebni vrtci na ministrstvo sami posredujejo obvestilo, kdaj bo vrtec odprt, je dejala za STA.

V Ljubljani se je po njenih besedah okoli polovica zasebnih vrtcev odločila, da ta teden ostanejo zaprti, ker so počitnice in se starši lažje organizirajo, nekateri imajo tudi okužen kader. Prihodnji teden pa bodo po njenih besedah odprti že skoraj vsi. Med sabo se ne bodo povezovali. Na splošno ocenjuje, da nujno varstvo v zasebnih vrtcih v Ljubljani ta teden potrebujejo starši med 30 in 35 odstotki otrok.

Največ okuženih med mladostniki

Do šolskih počitnic so epidemiologi največji delež okužb v šolskem okolju zaznali pri mladostnikih v starostni skupini med 15. in 18. letom. Mlajši (vrtčevski) otroci predstavljajo minimalen delež v celotnem skupnem deležu okuženih otrok in mladostnikov. "To je povezano z načinom življenja, vedenja, tukaj je mladostniška populacija bolj izpostavljena," je o okužbah v šolah in vrtcih na novinarski konferenci vlade povedala epidemiologinja Lučka Čakš Jager z NIJZ-ja.