Prizor s predlanske proslave ob dnevu državnosti. Foto: BoBo
Prizor s predlanske proslave ob dnevu državnosti. Foto: BoBo

Osrednja državna proslava ob 30-letnici slovenske državnosti in prevzemu slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja na Trgu republike v Ljubljani se bo začela ob 21. uri, potekala pa bo v dveh delih, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje (Ukom).

"V prvem delu bomo proslavili največja dogodka v zgodovini naroda - razglasitev samostojnosti države in njeno obrambo, kar se bo izrazilo s pesmijo, plesom in recitalom ter čestitkami iz domovine in tujine. Govornik bo predsednik republike Borut Pahor, pozdravne nagovore pa bodo imeli tudi predsedniki vlad sosednjih držav," so navedli.

V drugem delu bosta v okviru prevzema predsedovanja Svetu EU-ja zbrane nagovorila predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednik vlade Janez Janša.

Kaj vse bomo lahko videli na proslavi

V kulturno-umetniškem delu slovesnosti bodo nastopili številni izvajalci, med njimi tenorist Aljaž Vesel, Big Band RTV Slovenija, Simfonični orkester RTV Slovenija, Policijski orkester, Orkester Slovenske vojske (SV), Slovenski oktet, SNG Opera in balet Ljubljana s koreografijo Renata Zanella, plesalci Plesnega kluba Mojca s koreografijo Mojce Horvat, Darja Gajšek in drugi.

Kot uvod v predsedovanje Slovenije Svetu EU-ja bodo premierno predvajali filmsko upodobitev Zdravljice v režiji Mitje Okorna. Scenarist slovesnosti je Igor Pirkovič, odrski režiser pa Roman Končar.

Na proslavi bodo sodelovali tudi Garda Slovenske vojske (SV), nosilci bojnih zastav SV in praporščaki Policije ter osamosvojitvenih, veteranskih in domoljubnih organizacij.

Proslava bo odprta za vse, a ob pogoju PCT

Proslava bo potekala ob upoštevanju pogojev Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), za vstop na prizorišče pa bo treba predložiti potrdilo PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Na mestu blizu vhoda bo mogoče tudi testiranje s hitrimi testi. Zaradi omenjenih okoliščin je nujen prihod na prizorišče do 20.10, so zapisali na Ukomu.

Tisti, ki se proslave ne bodo mogli udeležiti v živo, jo bodo lahko spremljali v neposrednem prenosu na Radiu in Televiziji Slovenija ter portalu MMC RTV Slovenija.

Kdo vse se (ne) bo udeležil proslave

Udeležbo na proslavi so za Slovensko tiskovno agencijo potrdili predsednik DZ-ja Igor Zorčič in predsednik DS-ja Alojz Kovšca. Udeležili se jo bodo tudi predstavniki štirih največjih verskih skupnosti (katoliške, evangeličanske, pravoslavne in muslimanske), predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez, predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič, generalni državni tožilec Drago Šketa in predsednik KPK-ja Robert Šumi.

Proslave se ne bosta udeležila informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik in predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel. Slednji pravi, da je na že dlje časa načrtovanem dopustu. Nekdanji predsednik republike Milan Kučan se bo zagotovo udeležil slavnostne seje DZ-ja, ki bo pred državno proslavo, medtem ko se glede udeležbe na državni proslavi še ni odločil.

Opozicija: Narod je razklan, politika diskreditirana, med ljudmi vladata apatija in strah

Med predstavniki opozicijskih strank se proslave ne nameravata udeležiti predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec in koordinator Levice Luka Mesec, ki je dejal, da se bo raje udeležil napovedanega protesta. Za 19. uro je namreč na Prešernovem trgu napovedan alternativni dogodek "ne politikantska svečanost, ampak praznik ljudstva", na katerega vabi protestna ljudska skupščina, ki se je oblikovala ob robu kolesarskih protestov.

Na proslavi ne bo niti novega predsednika DeSUS-a Ljuba Jasniča, ker pravi, da ni prejel vabila. Prav tako ne bo predsednika SNS-a Zmaga Jelinčiča, ki bo govorec na proslavi v Radencih. Se pa bosta slovesnosti udeležili predsednica SAB-a Alenka Bratušek in predsednica SD-ja Tanja Fajon.