Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Predsednik države Borut Pahor je obsodil petkov vdor skupine protestnikov, ki nasprotuje cepljenju proti covidu-19, v prostore RTV Slovenija. "Imajo vso pravico, da mirno povedo svoja stališča, nikakor pa nimajo pravice, da na nasilen način vdrejo v prostore RTV Slovenija ali kamor koli drugam," je poudaril.

Pahor nikoli ni mislil, da bo priča čemu podobnemu, je dejal v izjavi ob robu slovesnosti v Monoštru. Zato je vnovič dejal: "Ljudje imamo različna stališča o vsem, tudi o cepljenju, imamo pravico, da jih izpovemo na miren način, imamo pa tudi dolžnost, da se vzdržimo slehernih ravnanj, ki niso v demokratičnem duhu, tako verbalnih kot fizičnih," je objavil Pahor na Twitterju.

Pravzaprav nisem nikoli mislil, da bom priča čemu podobnemu, kar me znova napotuje na to, da tako kot od prvega dne svojega mandata tudi danes, tudi v luči tega, kar se je sinoči zgodilo, ponovim: ljudje imamo različna stališča o vsem, tudi o cepljenju in imamo pravico, da jih izpovemo na miren način. Imamo pa tudi dolžnost, da se vzdržimo slehrnih ravnanj, ki niso v demokratičnem duhu. Tako verbalnih, kot fizičnih.

Predsednik Borut Pahor

Po njegovih besedah je to, kar se je zgodilo v petek zvečer, "še eno resno opozorilo vsem nam, da zaradi nekakšne povečane občutljivosti, utrujenosti in razdražljivosti javnosti počasi zmanjkuje strpnosti. To pa danes najbolj pogrešam. Samo če bomo popolnoma strpni ob vseh razlikah med nami in se bomo lahko mirno pogovarjali, bomo lahko rešili vse težave, vključno s soočanjem z zdravstveno krizo," je sklenil predsednik države.

Janša: To je nasilje nad svobodo govora

"Vdor v poslopje RTV Slovenija ali katero koli drugo javno zgradbo nima nobene zveze s svobodo izražanja. Je nasilje nad to svobodo. Storiti je treba vse, da se vsako samovoljno in nasilno prilaščanje javnega prostora in grožnje obsodi in kaznuje z enakimi vatli vedno in povsod," je predsednik vlade Janez Janša po vdoru zanikovalcev virusa v prostore RTV Slovenija zapisal na Twitterju. Poleg tega je objavil štiri fotografije. Ena je s petkovega vdora v prostore RTV Slovenija, druga s protesta na seji programskega sveta RTV Slovenija pred leti ter fotografiji s protestov v Ljubljani in Kopru.

Ob zapisu je Janša na svojem profilu vnovič poobjavil še več drugih zapisov. Med drugim je poobjavil tvit vodje poslanske skupine SMC-ja Gregorja Periča, ki je zapisal, da se je začelo z motorno žago pred državnim zborom, nadaljevalo z napadi na poslance, zaposlene, zdaj pa z vdorom v RTV Slovenija, kar da najostreje obsoja.

Janša je med drugim poobjavil tvit, v katerem je njegov avtor zapisal, da "informativni program RTV Slovenija celo leto spodbuja nezakonite neofašistične proteste, vandaliziranje javnih institucij, anticepilske blodnje, rušenje ukrepov, pljuvanje poslancev, razne triglave, nagovarjanje k smrti dela volivcev, sedaj se pa čudijo, ko žanjejo, kar so sejali".

Sorodna novica Gre za vztrajno rušenje vseh osnovnih postulatov sodobne demokratične ureditve

Hojs: Treba je zaostriti zakonodajo

Do vdora članov gibanja Osveščeni prebivalci Slovenije (OPS) je bil kritičen tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Takšno dogajanje je plod tega, kar spodbujajo eden izmed vidnejših petkovih protestnikov Jaša Jenull, preboldski ravnatelj ter oddaja Tarča na TV Slovenija, je zapisal na Twitterju. Po Hojsovi oceni je zaradi takšnega dogajanja nujno zaostriti kazensko zakonodajo in zakon o javnem redu in miru.

Kratek odziv je podal generalni direktor policije Anton Olaj. "Včerajšnji dovoljeni javni shod pred RTV in neprijavljeni javni shod v centru Ljubljane je zahteval veliko aktivnosti ljubljanskih policistov. Za obsežno opravljeno delo izrekamo vsem pohvalo. Pozivam pa vse udeležence javnih shodov k razumu in spoštovanju predpisov," je zapisal.

Sorodna novica Proticepilski protestniki vdrli v TV Slovenija

Vodstvo RTV Slovenija: Od pristojnih institucij pričakujemo odločno ukrepanje

"V vodstvu RTV Slovenija najostreje obsojamo petkovo dejanje in bomo uporabili vsa varnostna in pravna sredstva, da se tovrstni incident ne bo več ponovil. Ob tem od vseh institucij pričakujemo, da se bodo na današnji incident ustrezno odzvale in preprečile, da bi se kaj takega ponovilo," je v odzivu zapisalo vodstvo Radiotelevizije Slovenija.

RTV Slovenija je po njihovih navedbah po mesecih protestniškega nadlegovanja postala tarča nesprejemljivega in zavržnega napada. "Protestniki, ki že mesece bivajo pred stavbo Televizije Slovenija in nadlegujejo naše zaposlene ter goste, so vdrli v glavno stavbo RTV Slovenija in ogrozili varnost naših zaposlenih. Posredovala je policija in protestnike odstranila iz naših prostorov," so povzeli.

Odziv generalnega direktorja RTV Slovenija po vdoru proticepilskih protestnikov

Kot so dejali, spoštujejo ustavno pravico do svobodnega izražanja, vendar se zavzemajo, da komuniciranje poteka na dostojen način. "V teh mesecih so protestniki svojo voljo izražali povsem neprimerno, žalili zaposlene in goste, vdirali v poslopje RTV Slovenija ter motili delovne procese," so dodali in poudarili, da so v vodstvu zato uporabili že veliko uradnih poti, med drugim so podali številne prijave na policijo in Inšpektorat Mestne občine Ljubljana. "Pravega odziva pristojnih ni bilo," so zapisali.

Petkov napad po njihovem mnenju "ni primerljiv z nobenim drugim napadom na medije v Sloveniji. Fizičen vdor in napad na RTV Slovenija je ne le napad na našo institucijo, pač pa tudi na svobodno in neodvisno novinarsko delo, ki je eden od temeljnih postulatov demokracije". Vsaka demokratična družba mora imeti do tovrstnih incidentov ničelno stopnjo tolerance, so poudarili.

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je za petkovo oddajo Odmevi dejal, da bodo na RTV Slovenija v prihodnje okrepili varovanje, začeli pa bodo tudi pogovore s pristojnimi oblastmi. Grah Whatmough je izrazil upanje, da bodo imeli pristojni po petkovem incidentu več posluha za njihove pritožbe.

"Nedopusten napad na medije, novinarstvo in demokracijo"

Manica Janežič Ambrožič. Foto: RTV Slovenija
Manica Janežič Ambrožič. Foto: RTV Slovenija

Odgovorna urednica informativnega programa RTV Slovenija Manica Janežič Ambrožič je v petek dogodek označila za "nedopusten napad na medije, novinarstvo in demokracijo". V sobotni izjavi za medije pa je opozorila, da so zaposleni na RTV Slovenija, še posebej novinarji informativnega programa, že od maja opozarjali na nadlegovanje, grožnje in onemogočenja normalnega poteka dela.

Kot je pojasnila, pristojni tudi ob opozorilih, da lahko takšno ravnanje privede do nasilnega vdora v medijsko hišo, niso ukrepali. "Živimo v družbi, kjer se nasilje samo še krepi in je od nadlegovanja na Twitterju do nasilnega vdora v hišo le še korak," je opozorila Janežič Ambrožič. "Skrbi me, da živimo tudi v družbi, kjer se ob takšnih nasilnih prizorih, kot smo jih doživeli včeraj, zgane le še malokdo," je dodala. V odzivu za TV Slovenija pa poudarila, da že "od maja zaposleni na RTV-ju, še posebej novinarji Informativnega programa, opozarjamo na mrcvarjenje pred našo hišo. Na nadlegovanje, grožnje, onemogočanje normalnega dela. Se je kdo zganil? Nihče! Tudi ko smo opozarjali, da utegnejo vdreti v hišo, kar se je zgodilo."

Nedopusten napad na medije

Varuh človekovih pravic pozval k strpnemu načinu komuniciranja

Peter Svetina. Foto: TV Slovenija
Peter Svetina. Foto: TV Slovenija

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je ostro obsodil petkovo dogajanje na RTV Slovenija. "Potreben je demokratičen dialog, ki vključuje strpen način komuniciranja," je poudaril. Vsakdo pravico do protestiranja, "vendar naj bo protestiranje mirno in naj ne prekomerno posega v integriteto in pravice drugih," je pozval.

Napad na RTV so v petek obsodili v Društvu novinarjev Slovenije in Sindikatu novinarjev Slovenije.

Policisti so že julija predlagali prepoved shoda

Foto: MMC RTV SLO/Ergyn Žjeći
Foto: MMC RTV SLO/Ergyn Žjeći

Ljubljanska policijska uprava je dan zatem izdala sporočilo za javnost, v katerem je podrobno opisala opažanja svojih policistov. Ti zadnje mesece v skladu z zakonom o javnih zbiranjih spremljajo potek prijavljenega protestnega shoda z naslovom "Miroljubno zborovanje za osvoboditev, očiščenje, preporod RTV Slovenije". Red na shodu je v skladu z zakonom o javnih zbiranjih dolžan zagotavljati organizator.

Julija so policisti zaznali tri kršitve, med drugim vstop v stavbo RTV SLO, kjer so protestniki kršili javni red in mir in niso upoštevali navodil varnostnikov. Konec julija je policija prejela prijavo za nadaljevanje shoda. Policijska postaja Ljubljana center je na podlagi prijave s 27. julija na podlagi preteklih kršitev, nedefiniranega kraja shoda, pa tudi zaradi pomanjkljivih podatkov o zagotavljanju varnosti, že naslednji dan prijavo odstopila ljubljanski upravni enoti in predlagala prepoved shoda. Po oceni policije namreč organizator ni izkazal zadostnih ukrepov za zagotovitev varnosti in reda. Upravna enota je nato sklicala ustno obravnavo, kjer so policisti predstavili kršitve in tudi, kako organizator ne upošteva proticovidnih odlokov, zaradi česar lahko pride do ogrožanja zdravja ljudi. Ljubljanska upravna enota pa je 30. julija postopek za prepoved shoda ustavila. Kot razlog je navedla, da pogoji za prepoved javnega shoda niso izpolnjeni. Vlogo za dovolitev javnega shoda je vrnila nazaj na Policijsko postajo Ljubljana center. Policisti pa so bili na podlagi odločitve upravne enote skladno z zakonom o javnih zbiranjih dolžni zagotoviti, da shod ne bo moten oziroma oviran. Občasno so izpolnjevanje določil omenjenega zakona.

Organizator je dolžen do 21. 12. 2021 zagotavljati red na shodu z 12 reditelji.

Kako so policisti videli petkov dogodek

Policija je bila v petek okoli 20.30 obveščena, da je nekaj ljudi na silo vstopilo v stavbo RTV Slovenija in pri tem ni upoštevalo ukazov varnostnika. Policisti so zato posredovali na kraju dogodka, vzpostavili javni red ter protestnike odstranili iz prostorov RTV SLO. Pri tem so ugotovili 44 kršitev javnega reda in miru, 18 kršitev zakona o zasebnem varovanju in 2 kršitvi zakona o osebni izkaznici. Zasegli so zvočne naprave z namenom zagotovitve javnega reda in miru. Shod so razpustili. Zaradi tega dogodka in okoliščin, ki po oceni policije ne omogočajo varne izvedbe, bo policija pristojnemu organu znova predlagala prepoved shoda.

Policisti nadaljujejo zbiranje obvestil o dogodku, je še zapisala Policijska uprava Ljubljana.

Proticepilci in 5G-teoretiki zarote

Skupina protestnikov, ki nasprotuje trenutnim ukrepom za zajezitev širjenja novega koronavirusa, je v petek zvečer vdrla v prostore RTV Slovenija, pri čemer jim je uspelo vdreti v studio informativnega programa. To je gibanje Osveščeni prebivalci Slovenije pod vodstvom Ladislava Trohe, ki pred stavbo RTV tedensko protestira od pomladi. Posredovati je morala policija in približno 20 protestnikov, ki niso nosili mask, odstranila iz stavbe. Vdor se je zgodil okoli 20.30.

Nasilni vdor v prostore RTV SLO