Pri tem jim je uspelo vdreti tudi v studio informativnega programa. Posredovati je morala policija in približno 20 protestnikov, ki niso nosili mask, odstranila iz stavbe. Vdor se je zgodil okoli 20.30.

Proticepilski protestniki vdrli v TV Slovenija

"Gre za hud napad na našo hišo in javni medij, kar obsojamo v najostrejši obliki. V štirih mesecih je bilo vloženega veliko truda, da bi to stanje popravili. Težave so kar precejšnje. Kompleksno je pravno stanje, RTV je lastnik stavbe, ni pa lastnik parcele okoli nje. To je javna površina, protestniki so žal imeli dovoljenje za proteste na tej površini. Vodstvo je veliko naredilo, a kakšnih sadov žal ni bilo ravno zaradi tega kompleksnega stanja. Smo pa ves čas pristojne opozarjali na to. Prihodnji teden bom na že pred tem dogodkom sklicanem sestanku znova apeliral, da se pristojni zganejo in nekaj naredijo. Varovanje hiše bomo takoj okrepili, da ne bo prihajalo do podobnih incidentov. Do danes so bili protesti razmeroma mirni, čeprav zelo moteči, še posebej za novinarje v informativnem programu TV Slovenija v prvem nadstropju. Upam, da bodo imeli pristojni več posluha za to težavo, sploh po današnjem dogodku. Na srečo ni bilo poškodb," se je v oddaji Odmevi odzval generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough.

"Nesprejemljiv in zavržen napad"

"Protestniki so z današnjim nasilnim vdorom v prostore Televizije Slovenija grobo zlorabili pravico do miroljubnega protestiranja. Od pristojnih institucij pričakujemo odločno ukrepanje. RTV Slovenija je po mesecih nadlegovanja s strani protestnikov t. i. gibanja OPS danes postala tarča nesprejemljivega in zavržnega napada. Napad, ki smo ga danes doživeli na RTV Slovenija, ni primerljiv z nobenim drugim napadom na medije v Sloveniji. Fizičen vdor in napad na RTV Slovenija je ne le napad na našo institucijo, pač pa tudi na svobodno in neodvisno novinarsko delo, ki je eden od temeljnih postulatov demokracije. Vsaka demokratična družba mora imeti do tovrstnih incidentov ničelno stopnjo tolerance. Spoštujemo svobodo govora, od vsakogar pa zahtevamo, da spoštuje našo dolžnost profesionalnega dela, osnovne civilizacijske norme in temeljno pravico naših zaposlenih do osebnega dostojanstva, integritete in varnosti," je vodstvo RTV Slovenija med drugim zapisalo v sporočilu za javnost.

V celoti ga lahko preberete tukaj.

Foto: MMC RTV SLO/Ergyn Žjeći
Foto: MMC RTV SLO/Ergyn Žjeći

Janežič Ambrožič: Upam, da je to streznitev za vse

"Že od maja na RTV-ju opozarjamo na razmere pred stavbo in na to, da protestniki nadlegujejo zaposlene in goste, ki pridejo na televizijo. Na policijo smo poslali že več prijav. Upam, da je to streznitev za vse in da nas bodo zaščitili. To je nedopusten napad na medij, novinarstvo in demokracijo," je povedala odgovorna urednica informativnega programa na TV Slovenija Manica Janežič Ambrožič.

Svet delavcev vložil prijavo na policijo

"Svet delavcev RTV Slovenija je danes na Policijo Ljubljana center v imenu številnih zaposlenih, ki so se obrnili na Svet delavcev RTV Slovenija, vložil prijavo zoper člane Gibanja OPS (Osveščeni Prebivalci Slovenije). Ti z večmesečnim protestiranjem pred stavbo Televizije Slovenije na Kolodvorski 2–4 po našem mnenju kršijo 6. in 12. člen zakona o varstvu javnega reda in miru ter 4. in 5. člen Pravilnika o hišnem redu RTV Slovenija. Policijo smo pozvali, da zaposlene na RTV Slovenija zaščiti po 60. in 61. členu zakona o nalogah in pooblastilih policije in osebam izda prepoved približevanja RTV Slovenija in zaposlenim. Protestniki že od 14. maja 2021 nadlegujejo naše zaposlene in goste, ki prihajajo v našo stavbo v različne oddaje. Nekatere nadlegujejo tudi v večernih urah, po 22. uri, ko so na Televiziji še vedno delovni procesi zaradi oddaj, ki so v živo. Kot sporočajo zaposleni, kričijo, verbalno napadajo zaposlene in goste, prek zvočnikov na glas vrtijo glasbo in motijo delovni proces," je sporočila predsednica Sveta delavcev RTV Slovenija Petra Bezjak Cirman.

Niso upoštevali ukazov varnostnika

"Danes okoli 19. ure se je na Kolodvorski ulici odvijal prijavljen protestni shod. Okoli 20.30 je nekaj oseb vstopilo v stavbo tamkajšnje medijske hiše. Pri tem niso upoštevali ukazov varnostnika, zaradi česar so na kraju posredovali policisti, ki so zagotovili javni red. Policisti o dogodku nadaljujejo z zbiranjem obvestil in bodo zoper kršitelje ukrepali skladno z zakonodajo," so sporočili iz Policijske uprave Ljubljana.

Sorodna novica Najostreje obsojamo zavržno in nesprejemljivo dejanje protestnikov

Protestniki so tudi razdeljevali letake, na katerih je zapisano, da zahtevajo "varne šole in fakultete brez nagobčnikov in brez pogojev PCT". To gibanje je pod vodstvom Ladislava Trohe.

Napad obsojata tudi Društvo novinarjev Slovenije in Sindikat novinarjev Slovenije

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) opozarjajo, da je napad na avtonomijo javnega medija nedopusten. "Napad na javni medij ni samo napad na novinarstvo, ampak je napad na temelje demokracije," dodajajo. Takšen odziv ljudi je le vrh ledene gore sovražne nastrojenosti proti medijem, ki delujejo v javnem interesu, spodbujajo ali celo ustvarjajo pa jo najvišji nosilci oblasti, so v odzivu za javnost zapisali v DNS-ju.

Kot so še opozorili, se eskalacija sovražnosti, naperjene proti novinarjem, v družbi pojavlja in goji že nekaj časa. "V društvu že dolgo opozarjamo, da se lahko sovražnost z družbenih omrežij ter ščuvanje proti novinarkam in novinarjem in medijem, ki smo mu priča, prelevita v fizično nasilje, kar se je izkazalo danes z napadom na RTV Slovenija."

Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Foto: MMC RTV SLO/M. R.

Po oceni DNS-ja je takšen odnos javnosti do medijev rezultat načrtnih napadov na novinarstvo, na javne medije, kot sta RTV Slovenija in STA, in tudi druge osrednje slovenske medije, ne glede na to, da so vsi v epidemiji izkazali izrazito državotvorno vlogo. Ob tem v DNS-ju pozivajo k ustrezni zaščiti zaposlenih na RTV Slovenija in njihovih gostov ter k prenehanju načrtnega ustvarjanja sovražnosti proti novinarstvu v družbi, še posebej na družbenih omrežjih.

Današnje dogajanje prav tako obsojajo v Sindikatu novinarjev Slovenije, v petek dopoldne pa so obravnavali problematiko teh protestov in nadlegovanje zaposlenih ter se odločili, da bodo na policijo vložili prijavo zoper člane Gibanja OPS. Tudi v tem sindikatu ob tem pozivajo policijo, da zaposlene na RTV Slovenija zaščiti po 60. in 61. členu zakona o nalogah in pooblastilih policije in omenjenim osebam izda prepoved približevanja.

Foto: MMC RTV SLO/Ergyn Žjeći
Foto: MMC RTV SLO/Ergyn Žjeći
Foto: MMC RTV SLO/Ergyn Žjeći
Foto: MMC RTV SLO/Ergyn Žjeći
Foto: MMC RTV SLO/Ergyn Žjeći
Foto: MMC RTV SLO/Ergyn Žjeći
Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Foto: MMC RTV SLO/M. R.