Pričakujte čakanje, če se boste čez praznike odpravili na Hrvaško. Foto: BoBo
Pričakujte čakanje, če se boste čez praznike odpravili na Hrvaško. Foto: BoBo
Marjan Fank
Fank večjih težav kljub vsemu ne pričakuje. Foto: MMC RTV SLO
Velikonočni prazniki izziv za mejne policiste


Začela se bo namreč uveljavljati uredba EU-ja o nadzoru nad schengensko mejo, ki jo je dolžna izvajati tudi slovenska policija in s tem sistematični nadzor vseh potnikov, tudi državljanov EU-ja, ki bodo prehajali slovensko-hrvaško mejo.

Ker je teh za približno štirikrat več, bo za tolikokrat verjetno tudi več dela policistov in čakanja na mejah. Natančnejših ocen, za koliko bi se lahko podaljšal čas za prehod meje ob prometnih konicah, pa v policiji nimajo, je povedal Fank.

Slovenska policija je sicer v procesu sprejemanja uredbe podala več pripomb in pomislekov, zlasti v smislu sorazmernosti ukrepov glede na posledice, ki jih ta ukrep prinaša. "A pri tem zelo hitro spregledamo, kaj je sploh namen te uredbe. Zagotavljanje varnosti," je poudaril Fank. Opozoril je, da so se varnostne razmere v zadnjem desetletju povsod bistveno spremenile. Terorizem tudi za Slovenijo ni več nekaj "eksotičnega", je dodal in pojasnil, da so v zadnjega pol leta samo v Sloveniji odkrili od 40 do 50 ljudi, ki so imeli povezave s terorizmom. Poleg tega se še vedno soočamo z nezakonitimi prehodi meje, je še opozoril.

Nimajo dovolj ljudi
Zagotovil je, da so v vodstvu policije že sprejeli določene rešitve, od kadrovskih do tehničnih in organizacijskih, da bi zagotovili kar se da dobro pretočnost na meji, a je poudaril tudi kadrovsko podhranjenost policije. Gotovo pa bo kakšna čakalna ura več na mejnih prehodih, je ocenil Fank. Kljub temu so slovenski policisti na izvajanje nalog pripravljeni, je zatrdil. "Ne pričakujemo večjih zapletov," je dejal.

Prvi resen preizkus te pripravljenosti bo sicer že ta konec tedna, zagotovo pa prihodnji, ko bodo velikonočni prazniki, meni. Potrdil je, da so se na to temo že večkrat sešli tudi s kolegi iz Hrvaške. Dorekli so nekaj zadev, povezanih s skupnim nastopom in uravnavanjem prometnih tokov.

Zagotovil je še, da bo policija pravočasno obveščala javnost, kje se lahko pojavijo zastoji in kateri mejni prehodi so bolj in kateri manj obremenjeni. Državljane pa je pozval, naj si prilagodijo organizacijo potovanj, morda tudi z uporabo maloobmejnih prehodov, predvsem pa naj poskrbijo, da bodo imeli urejene dokumente.

Velikonočni prazniki izziv za mejne policiste