Državni svet je zmotilo pomanjkanje analiz, koliko je v Sloveniji sploh gradnje v lastni režiji. Po Frasovih besedah upada, veliko pa je je še vedno na podeželju. Foto: MMC RTV SLO
Državni svet je zmotilo pomanjkanje analiz, koliko je v Sloveniji sploh gradnje v lastni režiji. Po Frasovih besedah upada, veliko pa je je še vedno na podeželju. Foto: MMC RTV SLO

Za omejitev gradnje v lastni režiji so se zavzeli obrtniki, vlada pa je v državni zbor zato poslala predlog novele zakona o graditvi objektov, ki je narekoval ukinitev možnosti gradnje objektov za lastne potrebe v velikosti do 250 kvadratnih metrov v lastni režiji. Na odboru DZ-ja za okolje so zdaj novelo zaustavili.

"Delo v lastni režiji se je izrodilo"
"Namen spremembe je odpraviti institut dela v lastni režiji, ki se je v praksi zelo izrodil in je omogočil, da se je gradnja tovrstnih objektov v veliki meri izvajala nekontrolirano brez računov," je pojasnjeval državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Peter Gašperšič. Tudi predsednik sekcije gradbincev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Franci Bukovec se je strinjal, da "nelojalna konkurenca, podprta z zakonom, ki omogoča delo v lastni režiji, odžira kruh gradbenim izvajalcem".

Poudaril je, da se delo pri gradnji večjih objektov z lastnimi rokami ali z brezplačno pomočjo prijateljev in sosedov v resnici izvaja zelo redko, saj je zahtevnost gradnje danes tako velika, da ji težko sledijo celo registrirani gradbinci. A ker so bili odzivi na omejitev gradnje tako burni, so obrtniki pripravili dopolnilo, po katerem bi se v lastni režiji dovolilo gradnjo enostavnih in nezahtevnih objektov, redna in investicijska vzdrževalna dela, ob posebnih pogojih pa tudi gradnja manj zahtevnih objektov tudi do 200 kvadratnih metrov.

Svetniki novele ne bi podprli
Kljub temu pa so v državnem svetu že napovedali, da te novele ne bodo podprli. Državni svetnik Darko Fras je dejal, da sicer razumejo interes obrtnikov, da pa omejitev gradnje v lastnin režiji ne bi zmanjšala obsega sive ekonomije in dvignila kakovosti izvajanja tovrstnih del. Novela je ob tem problematična tudi zaradi gradnje kmetijskih objektov, kot so hlevi ipd. Prav tako so predlog zavrnili v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije.

Na koncu so člani odbora sklep, da predlog novele ni primeren za nadaljnjo obravnavo, sprejeli soglasno - s 14 glasovi.