Odpoklicani veleposlanik Peter Reberc je tudi sam vložil ovadbe, med drugim proti Samuelu Žbogarju, Petru Tošu in Aljažu Gosnarju. Foto: MMC RTV SLO
Odpoklicani veleposlanik Peter Reberc je tudi sam vložil ovadbe, med drugim proti Samuelu Žbogarju, Petru Tošu in Aljažu Gosnarju. Foto: MMC RTV SLO
Türk odpoklical veleposlanika v Španiji

"Gre za izjemno podlo gonjo z namenom, da se onemogoči vse tiste veleposlanike, ki razmišljajo z lastno glavo in si upajo znotraj ministrstva kaj predlagati," je dejal Peter Reberc, ki je tudi sam vložil nekaj kazenskih ovadb proti zaposlenim na ministrstvu za zunanje zadeve.

Tudi ovadeni vložil ovadbe
Med ovadenimi naj bi bil zdajšnji zunanji minister in nekdanji veleposlanik v Washingtonu Samuel Žbogar, ki mu Reberc očita porabo kupnine, ki jo je Slovenija prejela po prodaji stavbe, ki jo je nasledila od nekdanje skupne države Jugoslavije.

Reberc naj bi ovadil tudi nekdanjega veleposlanika Petra Toša in generalnega sekretarja ministrstva Aljaža Gosnarja. Gosnar naj bi od njega neupravičeno zahteval, da tajnici na velposlaništvu izplača 40 tisoč evrov, Tošu pa očita, da je imel kot izvajalec inšpekcijskega nadzora na veleposlaništvu v Madridu, v okviru katerega so domnevne nepravilnosti ugotovili, prevelika pooblastila.

Reberca, ki mu je ministrstvo za zunanje zadeve že leta 2009 vročilo opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja iz krivdnih razlogov, sumijo storitve več kaznivih dejanj pri poslovanju veleposlaništva v Madridu.

"Skupaj so bili v jugodiplomaciji"
Odpoklicani veleposlanik (odpoklic začne veljati 31. avgusta) je sicer prepričan, da je veleposlanikov, ki imajo podobne težave kot on, več, vsi pa naj bi imeli "težave z vrhom ministrstva, ki nima nobenih dosežkov." Domnevnim preganjavcem naj bi bilo skupno to, da so bili "skupaj v jugodiplomaciji." Reberc je mandat veleposlanika v Španiji nastopil februarja 2007, končal pa naj bi ga februarja 2011.

Türk odpoklical veleposlanika v Španiji