Mladim se je v poslanskih klopeh pridružil tudi predsednik republike. Foto: BoBo
Mladim se je v poslanskih klopeh pridružil tudi predsednik republike. Foto: BoBo
Tokratni otroški parlament je bil že 24. po vrsti. Foto: BoBo
24. otroški parlament
Poslanske klopi zavzeli osnovnošolci

"Mladi ne čakajo na druge, temveč sami iščejo rešitve," je povedal predsednik Pahor. Mladi po njegovih besedah razmišljajo, kako se bodo sami zaposlili. "Če ni službe, si jo bodo ustvarili sami," ugotavlja. "Takšne miselnosti nismo imeli ne mi ne naši starši," je še dejal in dodal: "To je moralni kapital, s katerim lahko premagate obstoječe razmere."

Poudaril je še, da razume mlade, ki jih skrbijo socialna vprašanja. Za majhen narod, kot je slovenski, je socialno vprašanje hkrati nacionalno vprašanje, je opozoril in dodal, da nas bodo lažje razgradili tudi nacionalno, če ne bomo socialno povezani. Opaža tudi, da mladi niso obteženi z bremeni preteklosti. Po njegovih besedah ne gre za ravnodušnost, a mladi nočejo, da bi jih preteklost ovirala na poti v prihodnost.

Spodbujanje participacije in izražanja stališč
Predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije Darja Groznik je otroški parlament predstavila kot enega temeljnih programov zveze, prek katerega spodbujajo participacijo otrok in izražanje njihovih stališč. Spomnila je, da so tema letošnjega otroškega parlamenta razmere v družbi. Vsak naj se vpraša, kaj dobrega je storil v preteklem tednu, je pozvala. "Za dobra dejanja ne potrebujemo denarja, ampak povezanost," je poudarila.

Mlade je v popoldanskem delu plenarnega zasedanja pozdravila tudi predsednica vlade Alenka Bratušek. Odrasli, ujeti v svet lastnega razmišljanja, pogosto pozabijo, da se lahko pogovorijo tudi z otroki, je opozorila in dodala: "Prevečkrat pozabimo, da vsako našo besedo in dejanje spremljajo tisti, ki se od nas učijo." Izrazila je željo, da jo bodo otroci že danes prepričali, da imajo več dobre volje in optimizma od tistih, ki sicer sedijo v poslanskih klopeh.

Bratuškova: V ozadju odločitev ni "temnih sil"
Otroci so bili v svojih razmišljanjih kritični in predsednici vlade niso prizanašali niti z vprašanji, kot so davčna politika, plačilna nedisciplina in težava neodvisnosti poslancev. Davek na nepremičnine je med pravičnejšimi davki, je dejala Bratuškova. Tisti, ki imajo več, tudi plačajo več, je pojasnila. Zagotovila je tudi, da v ozadju njenih odločitev ni kakšnih "temnih sil" ali drugih podobnih vplivov. Nimajo vsi politiki slabih namenov, je poudarila. Ob vprašanju plačilne nediscipline pa je omenila zadnji dogovor o pripravi posebnega zakona, po katerem bodo imela podjetja možnost poravnati dolgovane zneske na obroke.

Na vprašanja članov otroškega parlamenta sta iz vladnih vrst poleg Bratuškove odgovarjala tudi ministrica za delo Anja Kopač Mrak in minister za izobraževanje Jernej Pikalo. Zasedanja pa se je udeležila tudi posebna predstavnica generalnega sekretarja Združenih narodov za problematiko nasilja nad otroki Marta Santos Pais.

Na otroškem parlamentu v državnem zboru, ki ga organizira zveza prijateljev mladine, sodelujejo otroci iz celotne Slovenije, ki so predtem že razpravljali v otroških parlamentih na razredni, šolski, mestni, občinski in regijski ravni.

24. otroški parlament
Poslanske klopi zavzeli osnovnošolci