V predsedniški palači. Foto: STA/Tamino Petelinšek
V predsedniški palači. Foto: STA/Tamino Petelinšek

Ob tem je pokazala odločnost za obrambo "demokratične pridobitve in pokazala je sijajno profesionalnost policije, pokazala je na enotnost slovenskega naroda", je na slovesnosti v predsedniški palači dejal predsednik države Borut Pahor.

Sorodna novica Združenje Sever: Kako je samosvoja slovenska milica prispevala k osamosvojitvi

V času akcije Sever se je začela tudi depolitizacija policije, kar je bil eden prelomnih procesov na poti do samostojne Slovenije, je spomnil Pahor. Po njegovih besedah si je policija v tistem času zadala cilj, da postopoma postane profesionalna, politično neodvisna ter da bo delovala z ljudmi in za ljudmi ter za legitimno in legalno izvoljene organe, kar ji je z akcijo Sever tudi uspelo, je prepričan Pahor.

Policija je v času osamosvajanja pridobivala znanje in izkušnje, s katerimi je gradila zaupanje ljudi, ki pa je danes tudi zaradi aktualnih družbenih in epidemičnih razmer na preizkušnji, je poudaril Pahor. Kot je ob tem ocenil, slovenska policija kaže zrelost, predanost in pripadnost, a je za njen ugled pomembno, da v javnosti ne nastane vtis, da se politizira.

Brez aktualnega komentarja

Sam, kot je poudaril, ne želi presojati o odločitvah in ukrepih, ki jih sprejemajo bodisi vodilni na področju za notranje zadeve bodisi DZ, a kot predsednik republike poudarja, da je za demokratično družbo in državo pomembno, da imamo policijo, ki je visoko usposobljena, profesionalna, lojalna državi in njenim ljudem, ne političnim strankam. Zato moramo po Pahorjevem mnenju storiti vse, da policija obdrži visok ugled v javnosti.

Aktualnega dogajanja pa se je na virtualni proslavi dotaknil predsednik DZ-ja Igor Zorčič. V nagovoru je najprej poudaril, da so slovenska milica in druge operativne službe organov za notranje zadeve odigrale eno pomembnejših vlog pri razvijanju organizirane zaščite slovenskega naroda. Prav akcija Sever po njegovem mnenju zaznamuje prvi javno izrečen in zelo resen opomin Beogradu in je hkrati pomenila slovenski ne nacionalističnim in centralističnim pritiskom ter poskusom kratenja ustavno varovanih pravic Slovencev v federaciji.

Zorčič: Dogodki, ki nas vračajo v neke druge čase

Zorčič ob tem ugotavlja, da se Slovenija danes razvija kot enakopravna in spoštovana članica demokratične skupnosti evropskih narodov, a se kljub temu v slovenski družbi vrstijo dogodki, ki "nas vračajo v neke druge čase in nas postavljajo pred izzive, za katere smo bili prepričani, da smo z njimi opravili".

Nezadovoljstvo in stiske državljanov v zahtevnih epidemičnih in družbenih razmerah se namreč po Zorčičevi oceni zlorabljajo za sejanje neresnic, poglabljanje strahov in širjenje nezaupanje med ljudmi. "Naraščajoče številke pričajo o tem, da sedanja vlada ni kos razmeram, epidemične razmere pa se zlorabljajo za podrejanje države in neodvisnih institucij, namesto da bi skušali združiti vse sile za učinkovito obvladovanje epidemije. Vsaka politika, ki rešitev išče v represiji, kaže zgolj lastno nemoč in nesposobnost obvladovanja razmer," je poudaril Zorčič. Ob tem je še ocenil, da vztrajanje pri takšnem modelu vladanja, poglablja delitve in krizo ter nas nevarno potiska proti robu nasilja.

"Škodljivi in nevarni poskusi zlorabe policije za ozke politične interese"

Še posebej so po njegovi oceni škodljivi in nevarni poskusi zlorabe policije za ozke politične interese. To je že pustilo globoke sledi v javnem življenju, ki se kažejo v naraščajočem nezaupanju državljanov v institucije, tudi v stroko, je ocenil. Ne glede na vse politične pritiske in poskuse zlorab je namreč "trdno prepričan o strokovnosti in etičnosti delovanja slovenske policije".

Foto: STA/Tamino Petelinšek
Foto: STA/Tamino Petelinšek

Čas: Ni nam vseeno, kaj se dogaja z državo in policijo

Predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever Tomaž Čas pa je na slovesnosti poudaril, da so z akcijo Sever preprečili miting resnice, katerega namen je bil ustaviti začete demokratične procese v Sloveniji in vzpostaviti izredne razmere.

Tokratna slovesnost je po njegovih besedah tudi priložnost, da se v Združenju Sever oglasijo kot "družbeno odgovorni sleherniki, ki jim ni vseeno, kaj se dogaja z državo in policijo, ki so jo soustvarjali in konec 80. in na začetku 90. let bistveno prispevali, da bi danes živeli v samostojni, demokratični, neodvisni in suvereni Republiki Sloveniji".

"Borili smo se za vzpostavitev Slovenije kot samostojne, demokratično urejene države, ki bo temeljila na pravni državi ter spoštovanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin in ki bi vsem omogočila, da odločajo o socialnih, kulturnih, okoljskih, ekonomskih, varnostnih in drugih vitalnih vprašanjih delovanja in razvoja slovenske družbe, slovenske države," je poudaril Čas.

Po njegovih besedah imajo namreč v združenju Sever jasen zgodovinski spomin na čase pred in med osamosvojitvijo ter po njej, prav tako pa na dogodke, obljube in tedanjo vero v pravično in socialno državo. Zavedajo se, da sta "konformizem in apatija največji nevarnosti za družbo, ki prav zaradi tega postane lahek plen delitve in političnih ekstremizmov vseh vrst".

Ob tem ugotavljajo, da "današnja oblast zavestno krši človekove pravice in temeljne svoboščine, da aktualna vlada odloča z odloki, namesto da bi DZ sprejemal zakone, da se nedopustno posega v medije in imenovanje evropskih tožilcev, se ne upošteva odločitev sodišč in da se izvaja kadrovski cunami, tudi v policiji". Ob tem je Čas pozval vse policiste, naj jih pri njihovem delu vodijo "zakonitost, odgovornost, profesionalnost, strokovnost in neodvisnost od strankarskih politik".

Kot je še napovedal, bodo danes (torek) v parku spomina v Tacnu položili vence padlim policistom v vojni za samostojno Slovenijo in policistom, ki so umrli pri opravljanju uradnih dolžnosti.