Generalni direktor policije Janko Goršek je spomnil, da je v vojni za Slovenijo umrlo šest miličnikov, ranjenih jih je bilo 14. Foto: MMC RTV SLO
Generalni direktor policije Janko Goršek je spomnil, da je v vojni za Slovenijo umrlo šest miličnikov, ranjenih jih je bilo 14. Foto: MMC RTV SLO
Policijski veterani so se spomnili akcije Sever

Poudaril je njeno pomembno vlogo v letih 1990 in 1991, v dneh strahu in negotovosti. Prepričan je, da so dejavnosti miličnikov in brezpogojna podpora prebivalcev prispevale "svoj košček v mozaik slovenske državnosti, ki je v kratkem času Slovenijo dvignil iz anonimne republike v legitimno, suvereno ter ponosno državo".

Goršek: V vojni za Slovenijo je umrlo šest miličnikov
Spomnil je, da je v vojni za Slovenijo umrlo šest miličnikov, ranjenih jih je bilo 14. Dejal je, da vrednosti dejanj tistih, ki so nesebično zastavili svojo prihodnost in svoje življenje za svobodo, ki jo uživamo danes, ne bomo mogli nikoli izmeriti. Lahko pa izrazimo svoje spoštovanje in hvaležnost vsem, ki so Sloveniji utrli pot v demokracijo.

Dejal je, da je bil boj za slovensko osamosvojitev prepreden z izjemnimi dogodki. Eden pomembnejših, ki je pustil "pečat na pročelju naše zgodovine", pa je bila zagotovo akcija Sever. Napovedani 'miting resnice' je bil "še zadnji poskus, da bi preprečili uresničitev slovenskih sanj". "Predstavljal je grožnjo vrednotam, za katerimi smo trdno stali, in visoko varnostno tveganje za državljane Slovenije," je poudaril Goršek.

Na slovesnosti tudi Jelušičeva in Šteiner
Spomnil je še, da je bil prevoz t. i. mitingašev predviden tudi po železniški progi na relaciji Zagreb-Zidani most-Ljubljana, zato je milica poostreno nadzirala železniške postaje, organizirala dodatne intervencijske skupine in patrulje. Akcija Sever je bila neprecenljiva operativna izkušnja za dogodke, ki so se zvrstili pozneje. Hkrati pa je postala neusahljiv vir zgodovinskih spominov, navdiha in optimizma, je prepričan.

V združenju Sever 1. december zaznamujemo kot spominski dan združenja v spomin na dogodke pred 21 leti. Na današnji dan leta 1989 so namreč takratni organi za notranje zadeve z akcijo Sever, po kateri ima združenje ime, preprečili politično manifestacijo jugoslovanskih centralističnih sil v Ljubljani in ustvarjanje izrednih razmer.

Slovesnosti v Trbovljah sta se udeležila tudi obrambna ministrica Ljubica Jelušič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske Alojz Šteiner.

Policijski veterani so se spomnili akcije Sever