Pred Vroči mikrofon je bil tokrat postavljen premeir Pahor. Foto: EPA
Pred Vroči mikrofon je bil tokrat postavljen premeir Pahor. Foto: EPA

Kdor išče zadoščenje v ministrskem položaju, ga ne bo dobil. Dobil ga bo s tem, da bo nekaj dobrega naredil za državo.

Premier o kandidatih za ministre

Osebno ni nobenih težav. Politično pa se razhajava, kot sva se že mnogokrat do zdaj.

O Janezu Janši
Borut Pahor
Premier po odličitvi Janka Vebra, da ne bo kandidiral za ministra za kmetijstvo: Pogovori s kandidati za kmetijske ministre tečejo naprej. Novega kandidata, ki bo v dani situaciji najbiljši med najboljšimi, bom poskušal poiskati. Foto: MMC RTV SLO
Pahor: Želim si več takšnih garaž

Kot predsednik vlade je pripravljen nase prevzeti odgovornost, da se gre s sporazumom neposredno v državni zbor (brez predhodnega posvetovalnega refenduma). S tem pa tvega morebitni naknadni zakonodajni referendum, je povedal.

Minister Zalar še ni oblikoval predloga o nadaljnji usodi generalne državne tožilke Barbare Brezigar. Vlada tega vprašanja ne bo obravnavala, ker bo v Bruslju. O vsebini sestanka ne sme govoriti. Osebno pa se bo trudil za izboljšanje komunikacije in zaupanja med tožilstvom in ministrstvom. Prav je, da se oba subjekta počutita suverena in spoštovana. Misli, da sta v tem pogledu z ministrom storila korak naprej.

Pahor in Zalar o Brezigarjevi spet v ponedeljek
Neuradne informacije o razrešitvi Brezigarjeve zavrača in trdi, da takšnega načrta ni. "Razen, če se izkaže, da je ravnala nezakonito. Za zdaj me je prepričala. A prepričal me je tudi minister Zalar." O sporu med ministrom za pravosodje in generalno državno tožilko zato ne bo odločal brez Zalarjeve prosotnosti. Na to temo se bo z ministrom znova sestal v ponedeljek, je Pahor še povedal na tiskovni konferenci.

Dodaja, da si bo prizadeval, da se težave rešijo ad rem, ne ad personam. V tem smislu je spomnil, da je zadeva Baričevič po odhodu ministra Pogačarja nekoliko potihnila, čeprav "problemi ostajajo".
Premier je opozoril tudi na "pogubno prakso" preteklih političnih menjav ter zatrdil, da na nobenem od vodilnih mest, povezanih z neodvisnostjo od politike, ali tistih, ki so regulatorni organi, ni bilo tovrstnih zamenjav.

So države, ki jim gre slabše
Glavni kazalniki kažejo, da slovensko gospodarstvo okreva. Ni še rešeno. Toda: "... poglejte druge države. Baltske države, Grčijo ... kaj mene briga podpora ta hip. Jaz moram delati stvari, ki so potrebne," komentira nizko podporo vladi v javnosti.
"Gremo v pravo smer. Gremo skozi krizo. Prišlo je do prevrednostenja vrednot v posameznike in institucije." Stvari se spreminjajo in prej ali slej bodo pozitivne zgodbe dobile tudi prostor v medijih, odgovarja na vprašanje o javnih razpravah, predvsem v primerih izbrisanih in o predlogu družinskega zakonika, ki so nemalokrat presegle sprejemljive meje.

Isajlović naj gre, sicer ...
Ponovil je svoje pričakovanje, da bo finančni minister Franc Križanič odslovil svojega svetovalca Draga Isajlovića. Ob tem še vedno upa, da se bo stvar uredila, če se ne bo, pa napoveduje, da bo izbral novega ministra. "Isajlovića ne poznam." Nadaljuje, da se je o tem z ministrom Križaničem v preteklosti že pogovarjal. A je menil, da njegovi argumenti niso bili zadostni, da bi pri njih vztrajal. Kaj se je vmes spremenilo? Govoril je z ljudmi, ki sodelujejo s finančnim ministrstvom. Po njegovih besedah so se pojavljale nejasnosti okoli nalog in pooblastil svetovalca Dragana Isajlovića. "Če gre za nekoga, ki je na pogodbi, si tudi jaz zaslužim malo pozornosti. Če ostanemo brez ministra, bomo dobili novega finančnega ministra. Če potegnem črto, pa je Franci naredil veliko delo in si za to zasluži spoštovanje." In ponavlja besede, da "ima minister Križanič pravico, da si izbira svoje svetovalce, sam pa ima pravico, da izbira ministre. Vendar pa ne morem vsak dan poslušati vprašanj, kakšen mandat ima neki gospod v imenu finančnega ministrstva."

Marušič še ni potrjen
Pahor ni zavrnil možnosti, da bo poiskal še kakšnega kandidata za ministra za zdravje. Kot je pojasnil, kandidature Dorjana Marušiča še ni vložil prav zaradi zapletene situacije glede zdravstvene reforme. Sam Marušič bo moral namreč po Pahorjevih besedah v pogovorih s poslanskimi skupinami koalicije videti, ali so njegovi pogledi na reformo "bolj ali manj uglašeni s politično večino". Ob tem je Pahor opozoril, da ima Slovenija omejene kadrovske resurse, zato sposobnih ljudi ne bi smeli politično "pokopati" samo zato, ker so drugačni.

Pozneje je na tiskovni konferenci o Marušiču povedal še, da bo ta v naslednjih dneh opravil pogovor s koalicijskimi poslanci, ker želi vedeti, ali morebitni kandidat uživa njihovo podporo in ali se konceptualno strinjajo z njegovimi stališči.


"Me poznate? Bolj kot je vroče, boljše je," pa je premier odogvoril na zadnje novinarsko vprašanje o mejah njegovega vztrajanja na položaju.

Kdor išče zadoščenje v ministrskem položaju, ga ne bo dobil. Dobil ga bo s tem, da bo nekaj dobrega naredil za državo.

Premier o kandidatih za ministre

Osebno ni nobenih težav. Politično pa se razhajava, kot sva se že mnogokrat do zdaj.

O Janezu Janši
Pahor: Želim si več takšnih garaž