Zalar dvomi, da lahko oba, torej on in Brezigarjeva, ostaneta na položajih. Foto: MMC RTV SLO
Zalar dvomi, da lahko oba, torej on in Brezigarjeva, ostaneta na položajih. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor
Premier Pahor je že na četrtkovi tiskovni konferenci po seji vlade dejal, da se bo lažje odločil, ko bo zbral vsa dejstva.

V oddaji TV Slovenija je poudaril, da pogovori v LDS-u in Zaresu niso šli v smer izstopa teh dveh strank iz koalicije, če odločitev o razrešitvi Brezigarjeve ne bo sprejeta. Zalar vztraja, da je ravnanje Brezigarjeve protizakonito, češ da se generalna državna tožilka ne sme vmešavati v predkazenski postopek, ker za to nima pristojnosti. Opozorila o tem so prišla iz tožilskih vrst in ne iz politike, je dodal.

Med opozicijskimi strankami sta se SNS in SDS odločno izrekla proti razrešitvi Brezigarjeve, ker, kot pravijo, ni razloga za to, medtem ko so v SLS-u dejali, da se bodo odločali na podlagi dokazov. Podobno menijo tudi v koalicijskem SD-ju, medtem ko LDS in Zares podpirata razrešitev.

Zalar in Pahor sta se sešla tudi danes
Zalar na popoldanskem sestanku premierju Pahorju ni podal predloga za razrešitev generalne državne tožilke Barbare Brezigar. O tem ne bodo govorili niti na četrtkovi seji vlade, saj bo predsednik vlade Borut Pahor na seji Evropskega sveta v Bruslju. Podrobnejša vsebina današnjega pogovora ni znana.

Odbor za notranjo politiko v torek o pritiskih na tožilstvo
Jutri bo seja odbora DZ-ja za notranjo politiko, na kateri bodo na predlog SDS-a obravnavali politične pritiske na državno tožilstvo. Minister Zalar ni izključil možnosti, da bi poslanci koalicije na odboru, v katerem imajo večino, predlagali in sprejeli sklep, s katerim bi odbor vladi predlagal, naj v DZ posreduje predlog za razrešitev Brezigarjeve. Seje se bosta udeležila tudi Zalar in Brezigarjeva. Ključno vlogo v poskusu razrešitve Brezigarjeve naj bi po poročanju komercialne televiziji igrali uradni zaznamki policista z informacijami o telefonskih klicih Brezigarjeve.

Petkov sestanek brez odločitve
Kot je znano, se je petkov sestanek med premierjem Pahorjem, pravosodnim ministrom Zalarjem in generalno državno tožilko Barbaro Brezigar končal brez dokončne odločitve glede usode Brezigarjeve. Kljub temu ga je Zalar označil kot koristnega. Po njegovem bo omogočil sprejeti dokočno odločitev, ki bo znana v prihodnjih dneh. Brezigarjeva je po sestanku izrazila zadovoljstvo, da je lahko premierja natančno informirala o dogajanju in njenih pristojnostih.

Pahor je sestanek sklicah potem, ko sta stranki Zares in LDS zahtevali, da vlada v državni zbor poda predlog za razrešitev Brezigarjeve. Strankama se zdi sporno neposredno komuniciranje Brezigarjeve s policistom specializiranega oddelka tožilstva, ki preiskuje zadevo bulmastifi, med katerim je Brezigarjeva od policista med drugim zahtevala, naj jo redno obvešča o preiskavi. Zaradi tega je z mesta vodje specializiranega oddelka tožilstva odstopila tožilka Branka Zobec Hrastar, ki se je tudi udeležila petkovega sestanka.