France Bučar je dejal, da je predlagani arbitražni sporazum s Hrvaško zelo slab in tudi škodljiv. Foto: MMC RTV SLO
France Bučar je dejal, da je predlagani arbitražni sporazum s Hrvaško zelo slab in tudi škodljiv. Foto: MMC RTV SLO
Pahor zavrnil Bučarjeve izjave

"Bučar je velika moralna in politična avtoriteta, toda z njegovimi ocenami, da je predlagani arbitražni sporazum o načinu določanja meje s Hrvaško slab, se ne strinjam. Glede tega vprašanja imam prav jaz," je dejal predsednik vlade. Ponovil je, da je sporazum dober za Slovenijo in bi bilo v škodo slovenskim nacionalnim interesom zamuditi priložnost, da bi ga podpisali.

Pahor skrivnosten glede naslednjega srečanja
Več o odnosih s Hrvaško Pahor danes ni želel povedati. Tako tudi ni razkril, ali se bo prihodnji teden sešel s svojo hrvaško kolegico Jadranko Kosor. Prejšni teden je Pahor povedal, da se bo s Kosorjevo srečal 23. oktobra v Zagrebu, sporazum pa naj bi bil do takrat že parafiran.

Kot je znano, je starosta slovenske politike France Bučar v ponedeljek dejal, da je predlagani arbitražni sporazum s Hrvaško zelo slab in tudi škodljiv.

"Slovenija se odreka celovitosti Piranskega zaliva"
Po njegovem mnenju tak sporazum uresničuje hrvaška stališča, saj arbitrom v enem členu najprej narekuje določanje meje na morju in kopnem po načelih mednarodnega prava, šele na to pa bodo določali, kje je stik Slovenije z odprtim morjem.

Zato je Bučar presodil, da se Slovenija odreka tudi celovitosti Piranskega zaliva, saj bodo arbitri mejo potegnili po sredini zaliva, to pa je to, kar je zahtevala Hrvaška in kar smo vseskozi odklanjali.

Pahor zavrnil Bučarjeve izjave