Predsednik Borut Pahor je pozval k enotnosti in sodelovanju ter k večji usmerjenosti v
Predsednik Borut Pahor je pozval k enotnosti in sodelovanju ter k večji usmerjenosti v "človeka", ne le v institucije. Foto: BoBo
Slavnostna seja DZ
Podpredsednik DZ-ja Hainz je dejal, da je treba slediti Kocbekovi ideji "aktivnega slovenstva". Foto: BoBo
false
Pahor je poudaril enotnost in sodelovanje, ki sta krasila čas osamosvajanja. Foto: Daniel Novakovič/STA
Osrednja slovesnost ob dnevu državnosti
Pahor ob prazniku o spravi, razpotjih in pogumu
Kako na državo gledamo po 24 letih?
Slavnostna seja Državnega zbora ob dnevu državnosti

Slovenski predsednik Borut Pahor je v govoru na osrednji slovesnosti ob dnevu državnosti, ki so jo odprle salve topov z Ljubljanskega gradu, pozval k enotnosti in sodelovanju, saj preizkušnje zgodovine ne smejo nikoli več povzročiti razkola kot v preteklosti. Oblikovanje nacionalnega soglasja je odločilnega pomena za narodni in državni razvoj, je opozoril.

Opozoril je pred oklevanjem in izgubljanjem časa pri sprejemanju gospodarskih ukrepov in reform: "Zdaj je čas, da pritisnemo na plin potrebnih praktičnih in strateških ukrepov. Da bo Slovenija okrevala trajnejše, da bo bolj konkurenčna, bolj solidarna in vedno pripravljena ostati v osrčju najbolj razvitih in povezanih evropskih držav."

Poudaril je tudi pomen politične volje in pozval, da bi se bolj potrudili oblikovati skupne cilje, bistveno je sodelovanje, ne pa izključevanje. "Skoraj 25 let po ustanovitvi lastne države in po njeni umestitvi v družino držav članic EU in Nato, se soočamo s protislovnimi zgodovinskimi znaki. Kolikor je na tem križišču smer odvisna od naših ravnanj, morajo biti ta prežeta z željo po miru, sožitju, odprtosti, sodelovanju, pravičnosti in vsestranskem napredku," je dejal Pahor.

"V tem smislu torej sprava ni dogodek, ampak je stanje duha. V tem duhu je bila ustanovljena združena Evropa. V tem duhu je bila ustanovljena naša ljuba Slovenija. Spravljeni smo pripravljeni," je sklenil govor predsednik.

Dan pred dnevom državnosti je predsednik Pahor v predsedniški palači sprejel svojce žrtev vojne za Slovenijo in poudaril predvsem duh sodelovanja iz časa osamosvajanja, v državnem zboru (DZ) je potekala slavnostna seja. V ljubljanski stolnici pa je škof Glavan daroval mašo za domovino.

Kocbekovo "aktivno slovenstvo"
Na slavnostni seji DZ-ja je podpredsednik Primož Hainz povedal, da Slovenci po osamosvojitvi svojih potencialov nismo znali najbolje izkoristiti, saj so številni prepričani, tako Hainz, da resnične in oprijemljive samostojnosti brez ekonomske samostojnosti ne more biti. "Če država ne zmore obvladovati in zaščititi svojih gospodarskih in naravnih virov, državljane združuje le še z jezikom, kar pa je v sodobni globalizirani družbi veliko premalo," je prepričan Hainz.

"Nesmotrne javnofinančne rešitve so prispevale h kopičenju dolgov, za katere nam mednarodni posojilodajalci izstavljajo račune in nam zapovedujejo nevzdržno zategovanje pasu. Vzpostavilo se je destruktivno ozračje, zastrupljeno s prepričanjem, da nas lahko reši le strogo varčevanje in da je neizogibna odprodaja državnega premoženja," je izpostavil slavnostni govornik.

"Podatki kažejo, da industrijska proizvodnja raste, izvoz se še naprej povečuje, prav tako zaupanje potrošnikov. Vse to nas lahko navdaja z optimizmom in je dokaz, da smo Slovenci sposobni in iznajdljivi, da imamo znanje in znamo premagati tudi najtežje okoliščine. Ključno pa je, da si kot narod povrnemo načeto moralo in samozavest, da sledimo Kocbekovi ideji o "aktivnem slovenstvu". Da se ponovno, tako kot v času osamosvajanja, zavemo, da znamo in zmoremo," je bil vseeno optimističen Hainz.

Govor je sklenil s pogledom v prihodnost: "Večkrat slišimo, da je Sloveniji po vstopu v Evropsko unijo in Nato zmanjkalo ciljev, da ne vemo, kam in kako naprej. Mislim, da je cilj zelo preprost in univerzalen: ljudem je treba omogočiti dostojno življenje, zagotoviti najširši dostop do kakovostnega zdravstva in šolstva, zagotoviti delo in zanj pošteno plačilo, zagotoviti pomoč v primeru življenjskih stisk, po koncu aktivnega delovnega obdobja pa omogočiti dostojanstveno staranje. Če bodo ljudje v Sloveniji imeli perspektivo, če jim bodo ponujene priložnosti, jih bodo, tako kot že velikokrat v zgodovini, brez dvoma znali odlično izkoristiti."

Pahor sprejel svojce padlih
Slovenski predsednik je na večer pred dnevom državnosti priredil sprejem za svojce padlih pripadnikov teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo.

V imenu svojcev se je Pahorju za sprejem zahvalil vojni invalid Drago Koprčina in pozval pristojne, naj skupini svojcev namenjajo dovolj pozornosti.

Maša za domovino
V ljubljanski stolnici je ob dnevu državnosti potekala zahvalna maša za domovino, ki jo je skupaj z drugimi škofi daroval predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan. V nagovoru je izrazil prošnjo za vse, ki so žrtvovali življenje za samostojno Slovenijo, in zahvalo voditeljem, ki so se takrat zavedali svoje velike odgovornosti.

Izrazil je tudi prošnje za "solidarnost do revnih in obubožanih, za pravičnost in spravo, odgovornost do okolja, za vsestranski moralni in gospodarski razvoj posameznikov in razvoj celotne naše nam tako drage domovine".

Spomnil je tudi, da se rojstni dan države povezuje s praznikom rojstva Janeza Krstnika, ki ga Cerkev praznuje 24. junija. Krstnik, ki je bil zaradi svoje vere mučeniško obglavljen, je bil glasnik vere, prav tako kot Cerkev, je dejal novomeški škof in dodal: "Cerkev je glasnica resnice o človekovih pravicah, o svetosti zakona in družine, zlasti pa zagovornica in glasnica pravic ubogih, brezpravnih, ob vedno večji kristjanofobiji pa tudi pravic vernih."

Osrednja slovesnost ob dnevu državnosti
Pahor ob prazniku o spravi, razpotjih in pogumu
Kako na državo gledamo po 24 letih?
Slavnostna seja Državnega zbora ob dnevu državnosti