"Niti za trenutek nismo pomislili, da postavitev takega spomenika zaključuje stremljenje k narodni pomiritvi in spravi, pač pa prav obratno, da jo želi spodbuditi in ohranjati," je opomnil predsednik republike Borut Pahor. Foto: BoBo
Pahor odprl prostor spomenika vsem žrtvam vojn

Spomenik bosta sestavljala dva stebra, ki bosta povezana v temelju in naj bi prikazovala enotnost v dvojnosti. Na spomeniku bo zapisan verz Otona Župančiča iz pesnitve Duma: "Domovina je ena, nam vsem dodeljena in eno življenje in ena smrt."

"Niti za trenutek nismo pomislili, da postavitev takega spomenika zaključuje stremljenje k narodni pomiritvi in spravi, pač pa prav obratno, da jo želi spodbuditi in ohranjati," je opomnil predsednik republike Borut Pahor, ki meni, da spomenik sledi tradiciji večine evropskih držav, ki imajo postavljena obeležja v spomin ljudem, ki so umrli v vojnah. Prav tako imamo Slovenke in Slovenci eno državo, vsi pa si zaslužimo tudi eno domovino. "Prizadevati si moramo za tisto, kar nam je skupnega, spoštovati pa tisto, v čemer smo si različni," je dodal Pahor.

Slovesnosti se je poleg predsednika republike udeležil tudi premier Miro Cerar, ki je dejal, da se današnjega dogodka veseli: "Verjamem, da je to korak k temu, da bomo znali s še bolj pietetnim in spoštljivim odnosom pogledati nazaj v zgodovino in se iz nje učiti."

SDS moti oblika spomenika
Povabilo na dogodek so nekateri zavrnili, med njimi poslanska skupina SDS-a. Njen vodja Jože Tanko je v pismu predsednika Pahorja spraševal, ali resnično verjame, da načrtovani spomenik pomeni korak k spravi. V poslanski skupini SDS-a namreč menijo, da ni tako. Med drugim jih moti oblika spomenika. "Na prvi pogled je jasno, da takšen spomenik z dvema ločenima stebroma, ki se nikjer ne stikata, ne simbolizira želje po spravi, temveč je njegov namen trajno ohranjanje delitev," v pismu navaja Tanko.

V poslanski skupini SDS-a verjamejo, da je predpogoj za spravo prosta pot za resnico o preteklosti. Osamosvojitev Slovenije je po njihovem prepričanju sicer pomenila priložnost za spravo, vendar je bila ta priložnost hitro zapravljena.

Premier Cerar pa meni, da se tisti, ki želijo v spomeniku videti še en korak k razdoru, motijo: "Njihova pravica je, da tako razmišljajo, ampak jaz mislim, da je to korak, ki nas povezuje in ki nas mora povezovati."

Foto: Bobo

Pahor odprl prostor spomenika vsem žrtvam vojn