Poudarila sta pomen sodelovanja v okviru dvostranskih odnosov in EU-ja za obravnavanje socialnih, političnih in gospodarskih težav. Pozdravila sta tudi nedavni vrh EU-Zahodni Balkan.

"Obisk slovaške predsednice jemljem kot izraz odličnih dvostranskih odnosov. Ti odnosi so zares prijateljski, brez odprtih vprašanj. Zato so tudi gospodarski, kulturni in čisto človeški odnosi zgledni. To je osnova za to, da po tej poti nadaljujemo naprej in se trudimo, da bi si bili obe državi, oba naroda še bližje," je na novinarski konferenci po srečanju povedal Pahor.

Tudi Čaputova je poudarila, da so odnosi med državami zelo dobri in prijateljski, brez ovir. Govorila sta o izzivih, s katerimi se spoprijemata Slovenija in Slovaška, med drugim o pandemiji covida-19, je povedala.

"Oba upava, da bo med našimi državljani več razumevanja za poziv znanosti k cepljenju in spoštovanju ukrepov, ki so nujni, da se ta kriza čim prej konča," je glede pandemije povedal Pahor.

Po predsednikovih besedah sta vrh EU-Zahodni Balkan, ki je pretekli teden v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja potekal na Brdu pri Kranju, ocenila kot uspešen. "Seveda smo si želeli, da bi bila skupna izjava še jasnejša glede zavezanosti EU-ju, da bo ne samo prej ali slej, ampak čim prej vključila Zahodni Balkan v EU in s tem zavarovala mir, varnost in blaginjo pa tudi reforme v tem delu Evrope," je povedal Pahor.

Čeprav v izjavi ni letnice za vključitev držav, je to po njegovem mnenju "precej zgleden dokument". Glede na pogovore z voditelji zahodnobalkanskih držav je tudi pri njih naletel na prijetno presenečenje, saj da so pričakovali manj.

Predsednika sta govorila še o konferenci o prihodnosti Evrope, pri čemer ju skrbi, da bi prišlo do delitev med Vzhodom in Zahodom znotraj EU-ja. "Oba meniva, da smo se leta 2004 v EU vključili zato, da bi imeli vsi enak pogled na vrednote vladavine prava, svobode medijev in drugih, ne pa različnega zaradi naših različnih zgodovinskih izkušenj," je poudaril Pahor.

Podobno je Čaputova poudarila, da je treba biti zvest vrednotam, na katerih temelji Evropska unija, in spoštovati načela pravne države.

Slovaška predsednica ima danes med drugim na programu še srečanji s premierjem Janezom Janšo in predsednikom DZ-ja Igorjem Zorčičem.