Na eni od dveh prireditev so se spomnili prvega postroja SV-ja. Foto: BoBo
Na eni od dveh prireditev so se spomnili prvega postroja SV-ja. Foto: BoBo
Janez Janša
Janša je spomnil na dogodke ob prvem postroju Slovenske vojske. Tisti, ki so tedaj zavrnili nagovor slovenskih vojakov, po njegovih besedah sedaj prejemajo izjemne pokojnine, "tisti, ki je ta dogodek organiziral, pa je po krivici v zaporu". Foto: BoBo
Pahor želi poenotiti veterane

Predsednik SDS Janša je v nagovoru poudaril, da današnji dogodek ni slavje, saj je prvemu generalu Slovenske vojske Antonu Krkoviču preprečen prihod, ker da je po krivici v zaporu. Po njegovih besedah imamo danes tri različne prireditve ob spominu na prvi postroj Slovenske vojske, "ker je bila slovenska politika takrat razklana in ker prihodnost, ki je sledila tem odločitvam, ni pripadla pogumnim".


Prvi postroj Slovenske vojske je bil po Janševih besedah signal, da je Slovenija sposobna zavarovati odločitev na plebiscitu. Enotnost v Sloveniji je bila v času pred plebiscitom po Janševih besedah zelo velika med ljudstvom, ne pa med slovensko politiko. Da je bila politika res tako enotna, kot se danes razlaga - in "žal tudi narobe piše v številnih publikacijah -, pa pišejo predvsem tisti, ki niso bili zraven".

Dejal je še, da je obletnica prvega postroja tako pomembna, da se mimo nje še ne more, vendar pa se uradne proslave prireja "za ograjami ali v dvoranah, skrivajo se pred ljudmi".

Veterani si bodo prizadevali za pomiritev
Pahor, ki se je sicer proslave na to temo udeležil že v petek, pa je v izjavi novinarjem povedal, da so se z obema veteranskima organizacijama dogovorili, da bi v luči enotnosti, sprave in pomiritve prihodnje leto v Kočevski Reki stala Slovenska vojska in da bi bili nanjo povabljeni vsi, ki so imeli kar koli s prvim postrojem SV-ja, z ustanavljanjem in ustanovitvijo ter obrambo slovenske države in njenim razvojem.

Obe veteranski organizaciji sta mu, pravi, zagotovili, da si bosta prizadevali, da bo prihodnje leto v Kočevski Reki dogodek, kjer bo še več besed pomiritve, sprave, enotnosti.

Pahor želi poenotiti veterane