Predsednika sta skupaj položila venec. Foto: Twitter Boruta Pahorja
Predsednika sta skupaj položila venec. Foto: Twitter Boruta Pahorja

Slovenski in hrvaški predsednik sta bila tako prvič skupaj na spominski slovesnosti ob obletnici osvoboditve nekdanjega italijanskega fašističnega taborišča Kampor na otoku Rabu, je na Twitterju objavil slovenski predsednik. Kot je še zapisal, dejstvo, da sta tam prvič skupaj predsednika Slovenije in Hrvaške, "simbolizira pomen prijateljstva in skupnega zavedanja o potrebi po ohranjanju spomina, ki naj bo tudi opomin".

"Odločitev priti na Rab in se skupaj s hrvaškim predsednikom in prijateljem Zoranom Milanovićem pokloniti žrtvam italijanskega koncentracijskega taborišča Kampor je bila nujna in enostavna," je zapisal slovenski predsednik Borut Pahor. Dodal je, da se je ob 75. obletnici konca druge svetovne vojne želel osebno in v imenu Slovenije pokloniti spominu na žrtve taborišča Kampor, v katerem je trpelo in umrlo toliko ljudi.

Nestrpnost se začne z besedami, je v nagovoru opozoril Borut Pahor. Foto: Twitter Boruta Pahorja
Nestrpnost se začne z besedami, je v nagovoru opozoril Borut Pahor. Foto: Twitter Boruta Pahorja

Pahor: "Nestrpnost se začne z besedami"

Ob tem je slovenski predsednik opozoril, da se "vsaka nestrpnost in sovraštvo začneta z besedami in majhnimi dejanji, z malimi gestami zlobe, ki prerastejo v veliko zlo, preden se tega večina sploh zave. Tako se je zgodil fašizem, ki je tukaj na Rabu pokazal svoj obraz."

Evropski mir je po besedah slovenskega predsednika utemeljen na spravi med največjima nasprotnikoma, nemškim in francoskim narodom. Dodal je, da je na njuni spravi zgrajena današnja Evropska unija, "povezava, v kateri želimo skupaj doseči boljše življenje, je pa še vedno in vedno bo predvsem projekt miru". Ob tem je še poudaril, da je zelo pomembno, da kot posamezniki nismo ravnodušni do skupnosti, da moramo paziti drug na drugega in živeti v sožitju in spravi drug z drugim.

Milanović: Veliko politikov v vsem vidi sovražnika

"V Evropi je trenutno določeno število politikov, ki v vsem vidijo sovražnika," pa je dejal hrvaški predsednik Zoran Milanović. Dodal je, da se s Pahorjem redno pogovarjata "o vsem, kar se dogaja okoli nas". Poudaril je, da ne Pahor ne on sam nimata izvršnih pooblastil, a med njima obstaja razumevanje, oba pa imata tudi premierske izkušnje.

Hrvaški predsednik Zoran Milanović. Foto: BoBo
Hrvaški predsednik Zoran Milanović. Foto: BoBo

Novinarje je zanimalo še, ali sta se pogovarjala tudi o tem, da je Hrvaška končala na slovenskem rdečem seznamu glede pandemije covida-19. "Obstaja razlog, zakaj je Slovenija to storila. Zato, ker se je v nekem trenutku število dnevnih novih okužb na Hrvaškem povečalo. Povečalo pa se je, ker je julija in avgusta na Hrvaško prispelo skoraj milijon turistov," je še dejal hrvaški predsednik in dodal, da so turisti prišli, da bi "mi lahko kaj zaslužili".

Milanović je za svoj prvi mednarodni obisk po prevzemu dolžnosti predsednika države izbral Slovenijo. Konec februarja sta tako imela delovno srečanje s Pahorjem na Otočcu ob Krki. Predsednika sta se srečala v delovnem vzdušju tudi na Ptuju sredi maja, potem ko je Milanović položil vence za žrtve povojnih pobojev na mariborskem pokopališču Dobrava.

77 let od osvoboditve taborišča

Letos mineva 77 let od osvoboditve taborišča Kampor na otoku Rabu, ki velja za enega najzloglasnejših italijanskih fašističnih koncentracijskih taborišč v drugi svetovni vojni. Skozi taborišče je šlo v 14 mesecih in pol njegovega obstoja približno 15.000 Hrvatov, Slovencev in Judov, med katerimi je bilo tudi okoli 1200 otrok. Po hrvaških virih je v taborišču zaradi trpinčenja, lakote in bolezni umrla najmanj petina vseh internirancev.


Pahor in Milanović položila venec na Rabu