Predsednik vlade Borut Pahor je za TV Slovenija komentiral aktualno politično dogajanje. Foto: BoBo
Predsednik vlade Borut Pahor je za TV Slovenija komentiral aktualno politično dogajanje. Foto: BoBo

Da je ego v meni, ni dvoma. Drugače ne morete biti lider. Sicer pa o sebi ne bom sodil, bodo sodili drugi.

Slovenci o sebi mislimo veliko slabše, kot o nas mislijo drugi. Sprejemajo nas kot pametno državo.

Borut Pahor
"Ko sem sprejel mandat, sem se moral odločiti, ali uredimo odnose s Hrvaško," je dejal Pahor. Slovenci so glasovali za arbitražni sporazum, je dejal in tako omogočili, da "našo varnost dolgoročno zavarujemo". Foto: MMC RTV SLO

Če ne morete s svojim znanjem in delom v Sloveniji dostojno živeti, ste revni.

Pogovor s premierjem

Predsednik vlade Borut Pahor na prihodnjih volitvah vidi zanimiv spopad med njim in predsednikom največje opozicijske stranke SDS Janezom Janšo, saj imata po njegovih besedah oba zakonodajne in izvršne izkušnje. Če pa obstaja "kdo, ki lahko ponudi boljšo opcijo - welcome to the club*". (*dobrodošel v klubu)

Odziv Janeza Janše na Twitterju:
"Pahor se moti. Botri niso nezadovoljni z njim, ker naj jim danes ne bi omogočal vpliva, ampak zato, ker jim tega ne obeta za naprej."

"Kriza kaže, da se vprašanje političnih zavez vzpostavlja na novo," je v pogovoru z novinarko TV Slovenija Tanjo Gobec dejal Pahor, ki sicer nedavnih pogovorov s prvakom SDS-a Janezom Janšo ni želel komentirati. Je pa dejal, da Janšo kritizira kot politika in se z njegovimi političnimi potezami ne strinja. O možnostih skupnega sodelovanja z SDS-om in Janezom Janšo je Pahor dejal, da za državo ni dobro, da se dve tako močni stranki združita, saj mora biti močna stranka tudi v opoziciji.

"Nimam osebnih zamer, so pa politične," je dejal Pahor, ki je prepričan, da Janša in njegova stranka ustvarjata tako ozračje, da se na koncu "zajaha tigra, ki se ga ne obvlada več".

Vabljeni k spremljanju pogovora z opozicijo, ki bo v četrtek, 7. junija, ob 20. uri na 1. programu TVS ali na MMC-jevem predvajalniku. Posnetek pogovora s premierjem pa vam je na voljo ob novici na desni.

S katero stranko v sodelovanje ...
Pahor je o odhodu stranke Zares iz koalicije dejal, da se je na začetku zdelo, da Zares odhaja zaradi padca pokojninske reforme, vendar se je odhod zgodil zaradi prevelikih političnih razlik. "Če stranka Zares z nami ni znala najti dovolj skupnih točk, s kom bodo potem sodelovali," vprašuje premier.

Predčasne volitve - da ali ne?
"Če bi z odstopom dosegel predčasne volitve, bi takoj odstopil," je dejal Pahor in pojasnil, da je težava v ustavnem sistemu, ki takojšnjih volitev ne omogoča. Ob tem je dodal, da podporo v parlamentu ima, kar je pokazala podpora zakonom, ki so potem "padli" na referendumu.

Premier je še dodal, da je njegova "prva ljubezen" politika. Če se bo izkazalo, da v stranki in pri ljudeh podpore ne uživa, bo delo "častno končal in skrbel zase, in ne več na skupno dobro".

Pahor: Upam, da ljudje nerealnim obljubam ne bodo nasedli
"Še vedno sem sproščen človek," je dejal premier in poudaril, da nihče ne more zavrteti njegovega telefona in mu narekovati, kako naj dela, saj ga na mesto predsednika vlade ni nihče postavil. "Vem, da sem ljudi razočaral, če mi bodo dali možnost, je moja naloga, da delo opravim do konca," je dodal in kot prednostne naloge izpostavil socialno pravičnost, mir, strpnost, svobodo ...

Kot problematično je Pahor izpostavil prizadevanja "določenih krogov, ki jim je bolj do tega, da vlada pade in da dobijo predsednika vlade, ki bo naredil, kar želijo". Prepričan je, da obljube o višjih plačah, zdravstveni in drugih reformah niso realne ter vodijo v katastrofo. Pahor je še izrazil upanje, da ljudje tem obljubam ne bodo nasedli.

Pahor: Dialog o pokojninski reformi se bo začel jutri
"Ne govorimo o tem, da ni negotovosti v državi, ampak ni politične krize, ki bi finančne trge vznemirila," je dejal Pahor. "Pokojninska reforma je nekoliko zamajala položaj, vendar je ena izmed konstant Slovenije v času gospodarske krize, da kreditna ocena naše države ni padla," je še dodal premier in napovedal, da bo takoj s sindikati začel dialog o pokojninski reformi. Napovedal je tudi pripravo zakonov, ki bodo urejali, da tisti, ki prejemajo socialno pomoč, ne bodo zaslužili več kot tisti, ki delajo.

"Slovenija je suverena država v nasprotju s tremi državami, ki so deležne pomoči, ki morajo izpolnjevati določene pogoje, da dobijo denar, da sploh plačujejo obresti na svoje dolgove. Sloveniji tega ni potrebno, in če ne bomo naredili velikih napak, tudi v prihodnje ne bo bistveno drugače," je zatrdil.
"Vlaganje v rešitev Grčije je vlaganje v rešitev evra"
"O pomoči Grčiji se odločamo skupaj, najprej na ravni predsednikov vlad evroobmočja," je poudaril Pahor, saj je Grčija članica EU-ja. Slovenija ima po besedah premierja za zdaj enako stališče kot večina drugih držav - "da je vlaganje v rešitev Grčije vlaganje v poskus rešitve evra kot celote in da se zato to izplača". Slovenija bo v celoti dala 387 milijonov evrov posojil. Pahor je dodal še, da s kapitalskim vložkom v mehanizem za stabilnost evra pomagamo tudi Irski in Portugalski.

"Z vidika solidarnosti kot z vidika legitimnih sebičnih interesov vsake posamične države je dobro, da je grški parlament sveženj reform sprejel, da smo lahko izplačali peto tranšo," je dejal Pahor, ki je prepričan, da ne gre za stran vržen denar, ampak za razumno investicijo - "samo v območju evra lahko z dobro gospodarsko, socialno, fiskalno politiko uspemo zvoziti Slovenijo, da bo socialno povezana in gospodarsko konkurenčna".

Da je ego v meni, ni dvoma. Drugače ne morete biti lider. Sicer pa o sebi ne bom sodil, bodo sodili drugi.

Slovenci o sebi mislimo veliko slabše, kot o nas mislijo drugi. Sprejemajo nas kot pametno državo.

Če ne morete s svojim znanjem in delom v Sloveniji dostojno živeti, ste revni.

Pogovor s premierjem